Rafinăria Vega Ploieşti, deţinută de KMGI (fostul Grup Rompetrol), care a rămas singurul producător de bitum din România, şi-ar putea creşte în acest an producţia, pe fondul creşterii lucrărilor de infrastructură rutieră, scrie economica.net
"Ceea ce putem lua în considerare şi analizăm în acest moment este creşterea capacităţii de producţie de bitum", a declarat, într-un interviu pentru Adevărul, vicepreşedintele KMG International pentru dezvoltare corporativă şi strategie, Alexey Golovin.
"Întrucât, în prezent, rafinăria Vega este singurul producător de bitum din România, acest produs se bucură de o cerere foarte bună. Luând în considerare planurile României de dezvoltare a infrastructurii rutiere - deoarece Uniunea Europeana alocă fonduri considerabile, iar noi cunoaştem strategia României pe termen lung privind dezvoltarea infrastructurii de transport - noi suntem conştienţi că, în curând, probabil, într-un orizont de 10-15 ani, putem anticipa o cerere foarte stabilă la acest produs. În prezent, analizăm acest proiect şi, posibil, va fi supusă spre dezbatere creşterea capacităţii de producţie de bitum", a spus Golovin.
Anul trecut, rafinăria Vega, care a rămas singurul producător de bitum rutier din România, a produs 91.700 de tone de bitum. Este un record al producţiei de bitum, din toată istoria rafinăriei. La Vega, producţia de bitum a început în anul 1923.
La Vega nu se produce doar bitum obişnuit, ci şi bitum cu polimeri. În anul 2007, în urma unei investiţii de peste 7 milioane de dolari, Rompetrol a finalizat la unitatea din Ploiesti o instalaţie de bitum rutier modificat cu polimeri, care completează gama de bitumuri rutiere. Instalaţia de producţie are o capacitate de 60.000 tone/an. Potrivit celor de la Rompetrol, "bitumul rutier modificat cu polimeri produs la Vega se distinge printr-o elasticitate îmbunătăţită şi are o rezistenţă mai ridicată la uzură si variaţiile de temperature". "De asemenea, asfaltul realizat cu acest tip de produs are o durată de viaţă cu 50% mai mare, costurile de întreţinere sunt reduse la jumătate, rezistenţa la deformaţii permanente este mai bună cu 85% şi, în plus, poate reduce zgomotul în trafic cu până la 20%, în funcţie de soluţia aleasă de constructor", mai afirmă reprezentanţii companiei.
Vega a rămas însă, din păcate, singurul producător de bitum din România, în condiţiile în care e nevoie de el pentru programul de construcţie şi de reabilitare a infrastructurii rutiere, una dintre cele mai dureroase probleme ale României. Bitum se mai fabrica în trecut la rafinăriile Arpechim din Piteşti şi Suplacu de Barcău, dar ambele au fost închise.
Tot ce produce Vega se vinde în România, dar reprezintă mai puţin de o cincime din necesarul de consum al ţării. "În România se folosesc aproximativ 500.000 de tone de bitum pe an, iar noi facem 90.000 de tone pe an. Practic, noi suntem la o cincime faţă de ceea ce se foloseşte în România. Ca atare, restul se aduce din import, din Polonia sau Ungaria" spunea, la finalul anului trecut, Laurenţiu Colţănel, administratorul rafinăriei Vega.