Românii nu-şi mai permit nici măcar să bea bere, din cauza scăderii nivelului de trai din ultimii ani. Astfel, piaţa berii a scăzut în primele opt luni cu 8%, la cel mai redus nivel din 2008

Piaţa berii a scăzut în primele opt luni cu 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, pe fondul creşterii accizei la începutul anului, iar reducerea consumului de bere are impact inclusiv asupra industriei ospitalităţii, a declarat Constantin Bratu, directorul general al asociaţiei Berarii României.

"Primele opt luni au făcut ca piaţa berii să ajungă la cel mai redus nivel din 2008, când s-a atins un vârf. Din păcate fiscalitatea sporită din acest an, respectiv creşterea cu 10% a accizei în euro, la care s-a adăugat evoluţia cursului de schimb valutar, astfel că pe total a fost o creştere de 16%, a dus la reducerea consumului cu 8%. Este foarte mult pentru un sector în care totul este integrat în această ţară, iar scăderea va afecta şi alte sectoare economice, în primul rând cea ospitalieră", a spus Bratu citat de Mediafax.

El a arătat că lucrurile nu se vor îmbunătăţi, având în vedere noile măsuri fiscale, care vor intra în vigoare în 2014.

"Suntem îngrijoraţi de presiunea fiscală. Nu poţi creşte la infinit taxele, nu este o soluţie. Autorităţile trebuie să se concentreze pe creşterea gradului de colectare, iar creşterea economică trebuie să vină din combaterea evaziunii fiscale, din analiza sectoarelor care creează valoare adăugată şi dintr-un dialog cu mediul de afaceri", a afirmat Bratu.