O companie atractivă pentru candidaţii capabili oferă pachete de beneficii care să se plieze pe cerinţele şi nevoile angajaţilor moderni.
În ultimii ani, pachetele de beneficii extra-salariale au devenit omniprezente în toate ofertele de angajare. Este aproape o regulă nescrisă că angajatorul oferă, pe lângă salariu, şi alte beneficii. Mai mult decât atât, multe dintre aceste beneficii sunt avantajoase din punct de vedere fiscal pentru companie. Printre cele mai întâlnite, dar şi cele mai apreciate beneficii extra-salariale, se numără:
- Sume în plus la salariu, dar într-o formă mai avantajoasă pentru angajator
În locul unei măriri salariale, angajatorul poate oferi tichete de masă, o variantă avantajoasă de ambele părţi. O altă varianta foarte atractivă şi tot mai folosită de companii, mai ales pentru perioada aceasta, de vară, o reprezintă astfel de vouchere de vacanţă.
Cu ajutorul lor, se face o economie de 32% la bugetul companiei comparativ cu acordarea aceleiaşi sume în bani. Este un beneficiu deductibil în totalitate, iar angajatul se poate bucura de vouchere în acelaşi mod în care se bucură de un bonus în bani. Voucherele pot fi folosite în România în hoteluri, pensiuni, sate de vacanţă, unităţi de tratament balnear etc. Ele se aseamănă cu tichetele de masa, diferenţa fiind dată de faptul că sunt folosite la achiziţionarea unor servicii turistice. Este limpede că este una dintre cele mai avantajoase forme de răsplătire a angajaţilor, oferind o vacanţă la preţ redus pentru angajaţi, la costuri mici pentru companie.
Astfel de modalităţi de a răsplăti angajaţii sunt, de altfel, şi printre cele mai folosite în prezent, mai ales în companiile mari. 79% dintre angajaţii din multinaţionale primesc deja vouchere de vacanţă de la angajator, arată un studiu realizat de Korn Ferry Hay Group.
- Asigurările de sănătate la clinicile private, foarte apreciate de salariaţi
Foarte apreciate şi căutate sunt şi pachetele de beneficii care cuprind asigurări de sănătate la clinici private. De altfel, dacă ne gândim la faptul că românii au tot mai puţină încredere în sistemul public de sănătate, este limpede de ce aceste asigurări la clinici private sunt tot mai căutate de angajaţi. Un sondaj citat de România Actualităţi arată că medicii şi spitalele private din România se află în topul încrederii pacienţilor în componentele sistemului medical, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament. Nivelul încrederii în spitalele de stat se situează la 35%.
Dacă luăm în calcul faptul că o consultaţie la un medic specialist la o clinică privată costă în medie 100 de lei, este uşor să realizăm de ce aceste asigurări private oferite de angajator sunt atât de importante pentru salariat.
- Abonamente la săli de sport şi programe de Wellness
Marile companii ştiu cât este de greu să menţii salariaţii motivaţi şi să îi păstrezi în companie pentru o durată îndelungată de timp. Aşadar, pe lângă beneficiile practice – tichete de masă, de vacanţă şi asigurări de sănătate – oferă şi beneficii care ţin de timpul liber şi dezvoltarea lor personală. Abonamentele la săli de sport dar şi implementarea unor programe Wellness de nutriţie, sport şi relaxare au devenit în ultimii an foarte populare, mai ales în multinaţionale. Cum un angajat fericit este un angajat productiv, în pachetele de beneficii regăsim tot mai des o componentă wellness.
Pe lângă aceste trei tipuri de beneficii, companiile de la noi din ţară mai oferă şi maşină de serviciu pentru angajaţii din vânzări şi top management, dar şi telefoane de serviciu sau tablete şi laptopuri. Toate acestea sunt aspecte de luat în calcul, pentru a avea un personal motivat şi eficient.