Cursul a urcat marţi, 3 decembrie, la 4,4684 lei pentru un euro după ce preşedintele Băsescu a anunţat că nu aprobă memorandumul pe buget cu FMI. Cursul anunţat de BNR luni, 2 decembrie, fusese de 4,4359 lei/euro.

Banca Naţională a anunţat un curs de 4,4684 lei pentru un euro pentru marţi, 3 decembrie, cu 3,25 bani mai mult decât cursul de luni. Declinul leului vine ca urmare a suspendării acordului cu FMI.

Cursul de astăzi al monedei europene reprezintă cel mai ridicat nivel din ultimele două luni şi jumătate.

Rata de schimb afişată marţi este cu 3,25 bani peste nivelul de luni, de 4,4359 lei/euro. Un curs superior, de 4,4711 lei/euro, a fost anunţat de banca centrală pe 25 septembrie.

Totodată, cursul de schimb leu/dolar american a crescut cu 1,91 bani, la 3,2936 lei/dolar. Leul s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian, cursul de referinţă urcând la 3,6352 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Cursul a urcat până la un maxim de 4,4780 lei/euro pe piaţa interbancară, pe rulaje în creştere, potrivit dealerilor, care spun că jucătorii mizează pe termen scurt pe deprecierea leului, ca urmare a suspendării acordului cu FMI.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Discutarea în board-ul FMI a scrisorii de intenţie şi a memorandumului de politici economice încheiate cu autorităţile române, programată pentru luna decembrie, va fi amânată întrucât documentele trebuie să conţină şi semnătura preşedintelui ţării.

Acordul este în vigoare, însă board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, aşa cum era programat, scrisoarea de intenţie şi memorandumul cu România, potrivit ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea.