Un proiect de modificare de lege, înregistrat la Senat, va aduce restricţii pentru persoanele prejudiciate în urma unui accident rutier. Iniţiatorii, parlamentari de la PSD şi ALDE, spun că totul este pentru binele cetăţenilor.

Proiectul de modificare a Legii nr. 132/2017, înregistrat la Senat, va aduce restricţii pentru persoanele prejudiciate în urma unui accident rutier. Astfel, şoferii care sunt victime şi au activată opţiunea decontării directe de la propriul asigurător vor trebui să arate ce au făcut cu banii primiţi, în termen de 45 de zile. În caz contrar, banii vor trebui returnaţi.

Noile modificări îi aduc asiguratului două obligaţiile concrete: decontul de reparaţie trebuie să fie prezentat asigurătorului propriu în termen de 45 de zile de la data reparaţiei, iar reparaţie trebuie făcută obligatoriu într-un service autorizat. Sancţiunea pentru nerespectarea acestor condiţii este, aşa cum am precizat, returnarea banilor primiţi.

Iniţiatorii proiectului, parlamentari de la PSD şi ALDE, îşi justifică iniţiativa prin faptul că multe persoane care beneficiază de decontarea directă RCA îşi repară autoturismele „în unităţi neautorizate, de către persoane nespecializate şi în condiţii improprii”. Prin modificarea legii, se va „proteja cetăţeanul în general, inclusiv pe beneficiarul asigurării, deoarece obligă la efectuarea reparaţiilor la o unitate autorizată, oferind […] garanţii sub aspectul profesionalismului executării lucrărilor şi sub aspectul posibilităţii de angajare a răspunderii în cazul în care reparaţiile nu au fost realizate în mod corect.”