Deşi este interzisă arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, zeci de hectare de teren din trei localităţi prahovene au fost afectate, în ultimele 24 de ore, de incendii. Pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiilor izbucnite în localităţile Podenii Noi, Valea Doftanei şi Urlaţi. Potrivit ISU Prahova, în toate cele trei cazuri, cauza probabilă de producere a incendiilor a fost utilizarea focului în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 71 ha vegetaţie uscată.
 
Misiunea cea mai dificilă, din cauza suprafeţei afectate, dar şi a vântului puternic care dezvolta şi propaga cu repeziciune incendiul, a fost în localitatea Podenii Noi, unde au intervenit pompieri de la Garda de Intervenţie Urlaţi şi Punctul de Lucru din Apostolache, cu două autospeciale de stingere. Incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 70 ha, cuprinzând vegetaţia uscată, lăstăriş şi mărăciniş. Pompierii fac apel la autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.
 
"Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condiţiile meteorologice", atenţionează reprezentanţii ISU Prahova.
 
 
 
 
Sursa: www.prahovainfo.ro