În cursul ultimei săptămâni, poliţişti rutieri din Prahova au acţionat în vederea prevenirii accidentelor rutiere, fiind vizaţi participanţii la trafic aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.


În cadrul acţiunii, au fost efectuate 1262 de testări cu aparatul etilotest şi au fost aplicate 1421 de sancţiuni contravenţionale, dar şi 176 de avertismente.

Dintre acestea, 270 contravenţii au fost pentru nerespectarea limitei legale de viteză, iar 18 pentru efectuarea neregulamentară a manevrei de depăşire.

Şi cei ce nu necesită permis de conducere au fost sancţionaţi, astfel 75 de pietoni şi 109 biciclişti au fost depistaţi încălcând regulile de circulaţie. Mai mulţi biciclişti au circulat pe bicicletă, cu valori de 0,22 mg/l, 0,56 mg/l, 1,03 mg/l etc. alcool pur în aerul respirat.

Din păcate, nu doar bicicliştii au fost prinşi în trafic după ce au consumat alcool, 40 de conducători auto au rămas fără permisul de conducere după ce au picat testul cu etilotestul. Rezultatele de 0,09 mg/l, 0,11 mg/l, 0,13mg/l, 0,14 mg/l, 0,39 mg/l s.a., i-au determinat pe poliţişti să ia măsura reţinerii permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile şi să aplice amenzi în valoare de 1305 lei pentru fiecare contravenient.

Totodată, poliţiştii rutieri au constatat 20 de infracţiuni la regimul circulaţiei, motiv pentru care au întocmit 7 dosare penale pe numele unor conducători auto care au fost depistaţi circulând fără a deţine permis de conducere, şi 12 dosare penale pentru conducătorii auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.
De exemplu, vineri,  un bărbat în vârstă de 34 ani din localitatea Cornu, a luat cheile autoturismului unui vecin şi s-a deplasar pe raza municipiului Câmpina unde, într-o intersecţie, a intrat în coliziune cu un alt auto.

În urma accidentului rutier cu pagube materiale, poliţiştii au constatat faptul că acesta nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule şi se afla în stare de ebrietate, etilotestul indicând 0,74 mg/l alcool pur în aerul respirat.

Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru trei infracţiuni: conducere sub influenţa alcoolului, conducere fără permis de conducere şi furt în scop de folosinţă.

Un alt conducător auto, în vârstă de 40 ani din Ploieşti, a fost implicat într-un accident rutier cu pagube materiale pe raza municipiului. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 0,61 mg/l. Şi acestuia i-a fost întocmit dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului.

De asemenea, pe raza oraşului Buşteni a fost depistat un conducător auto de 42 ani cu o alcoolemie de 0,84 mg/l; în Ploieşti, alţi doi de 46 şi 53 ani, cu alcoolemii de 0,41 mg/l şi 0,53, iar în Urlaţi un bărbat în vârstă de 53 ani din capitală, cu o alcoolemie de 0,42 mg/l.

Toţi conducătorii aflaţi sub influenţa alcoolului, cu o valoare mai mare de 0,40 mg/l în etilotest, au fost conduşi la spital pentru recoltarea mostrelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, şi nu mai au dreptul de a conduce până la finalizarea cercetărilor.

47 certificate de înmatriculare au fost reţinute, în această perioadă, de către poliţişti, pentru nereguli constatate precum inspecţia tehnică periodică expirată, depistarea unor anvelope uzate sau de alte dimensiuni decât cele prevăzute de lege, dar şi pentru defecţiuni grave la sistemul de iluminare, ori la sistemul de frânare.

Valoare amenzilor aplicate se depăşeşte suma de 450.000 lei.

Poliţia Recomandă particinanţilor la trafic să respecte regulile de circulaţie, să păstreze o distanţă de siguranţă regulamentară faţă de auto care îl precede, să respecte timpii de odihnă, să nu conducă autovehicule dacă au consumat alcool , precum şi să adopte o viteză corespunzătoare condiţiilor meteorologice şi de drum.