Summitul european dedicat Brexitului a debutat miercuri seară cu un eşec.

 

Theresa May a fost invitată să li se adreseze liderilor europeni, dar propunerile ei nu i-au mulţumit. Aşa că liderii europeni au decis să anuleze un summit special care trebuia să aibă loc luna viitoare, dedicat acordului de divorţ dintre UE şi Marea Britanie.

 

Negocierile sunt în continuare împotmolite la problema graniţei irlandeze. Presa britanică scrie că Theresa May ar fi dispusă să prelungească perioada de tranziţie de după Brexit, în lipsa unui acord, pentru a acorda mai mult timp negocierilor.

 

Miercuri, la summitul Uniunii Europene pentru Brexit, nu s-au înregistrat progrese suficiente pentru a justifica o nouă reuniune la vârf în noiembrie, a declarat agenţiei France Presse o sursă europeană a cărei identitate nu este dezvăluită.

 

Reuters şi DPA au obţinut informaţii similare, de asemenea dintr-o sursă confidenţială, care a afirmat că şefii de stat şi de guvern din ţările membre UE “sunt gata în continuare să convoace Consiliul European “dacă şi când negociatorul Uniunii (Michel Barnier - n. red.) raportează că s-au făcut progrese hotărâtoare. Deocamdată, cei 27 nu intenţionează să organizeze un summit extraordinar pentru Brexit în noiembrie”.

 

Premierul britanic Theresa May a părăsit reuniunea de miercuri seara după ce a ţinut un discurs în care - potrivit preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani - nu a prezentat nicio noutate semnificativă pentru încheierea unui acord privind retragerea Regatului Unit din UE. Surse citate de agenţiile internaţionale de presă au remarcat, totuşi, atitudinea ei deschisă.

 

Liderii celor 27 de state care vor rămâne în Uniune după data de 29 martie 2019 au discutat, la dineul care a urmat, despre eventualitatea unui Brexit fără acord între Londra şi Bruxelles.

 

După ce negocierile de săptămâna trecută s-au încheiat cu un impas, iar negociatorii britanici s-au retras, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat scepticismul privind posibilitatea încheierii unui acord pentru Brexit. El a propus un summit european în noiembrie, în eventualitatea că până atunci se vor mai realiza progrese în tratativele cu Regatul Unit.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro