Situaţia câinilor maidanezi din România, respectiv starea deplorabilă în care aceştia trăiesc în adăposturile primăriilor, dar şi masacrarea multora dintre ei în afara legislaţiei naţionale şi europene, au constituit tema unei conferinţe de presă susţinute miercuri de europarlamentarii Janusz Wojciechowski (ECR) şi Andrea Zanoni (ALDE), la sediul Parlamentului European de la Bruxelle

Situaţia câinilor comunitari din România - problemele legate de adopţia acestora din adăposturile de stat, dar şi uciderea lor prin metode nelegale - a constituit totodată tema unei scrisori trimise premierului Victor Ponta de Janusz Wojciechowski, care s-a aflat într-o vizită în România şi care s-a declarat extrem de îngrijorat de situaţia câinilor.

"Am vizitat câteva locuri şi am observat şi practici de ucidere brutală fără control a câinilor. Centrele de adopţie sunt închise publicului. (...) Accesul în vederea adopţiei câinilor comunitari este prevăzut în lege, dar în practică este imposibil să fie aplicat, pentru că adopţia este foarte restrictivă. Pentru majoritatea românilor adopţia este imposibilă. Am dorit să-i atrag atenţia primului ministru şi să-l întreb dacă ia în considerare această situaţie şi doreşte să schimbe sistemul", a detaliat Wojciechowski.

Potrivit acestuia, soluţiile cele mai bune sunt adopţia câinilor de pe stradă, sterilizarea şi castrarea lor; chiar dacă există costuri, acestea se pot suporta cu participarea asociaţiilor de profil, la care este necesar să se adauge un control al statului.

La începutul lunii decembrie, o delegaţie a Parlamentului European s-a aflat în România, prilej cu care s-a întâlnit cu oficialităţi române pentru discuţii cu privire la problema câinilor fără stăpân şi modul de abordare a acesteia. Delegaţia s-a întâlnit cu conducerea ANSVSA, cu primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu şi cu reprezentanţi ai guvernului.

Vizita în România a delegaţiei UE a avut loc în urma miilor de petiţii adresate Parlamentului European din întreaga Europă în care, pe lângă protestele împotriva noii legi privind uciderea câinilor, se reclamau abuzurile împotriva câinilor fără stăpân, precum şi starea deplorabilă a câinilor din adăposturile primăriilor.

Delegaţia a fost formată din europarlamentarul Janusz Wojciechowski MEP, preşedinte de onoare al Intergrupului pentru bunăstarea animalelor din cadrul PE, europarlamentarul Andrea Zanoni MEP, vice-preşedinte al Intergrupului, Magdalena Majerczyk, consultat ECR, dr. David Prichard, expert în managementul populaţiei canine, Karolina Tomaszewska şi Andreas Erler din cadrul PE şi Claudia Buthenhoff-Duffy, jurnalist german si coautor al studiului internaţional 'Making The Link'.

La sfârşitul lunii ianuarie, o nouă delegaţie a PE a venit în România. Aceasta a fost formată din Janusz Wojciechowski, Karolina Tomaszewska, medic veterinar, consultant în bunăstarea animalelor, şi Magdalena Majereczyk, consultant politic ECR, scopul fiind de a se informa în mod direct referitor la situaţia din teren, programul incluzând în acest sens şi vizite la adăposturi.