Peste 40 de muncitori indieni protestează pe şantierul viitorului Palat al Justiţiei din Ploieşti  Aceştia refuză de două zile să intre la muncă, reclamând că firma  de construcţii  Rotary Construct, care  are sediul în Bucureşti, îi obligă să muncească zilnic peste zece ore, câte şase zile pe săptămână, fără plata orelor suplimentare.

Cei 41 de muncitori nemulţumiţi fac parte dintr-un lot de peste 150 de indieni care au ajuns în România în toamna anului 2019. Ei spun că au semnat contracte pe doi ani, pentru 8 ore pe zi, respectiv 40 de ore pe săptămână.

Muncitorii au fost distribuiţi pe şantierele companiei Rotary Construcţii din Bucureşti, Ploieşti, Buzău şi Galaţi.  În cursul zilei de miercuri, un număr de 41 de angajaţi indieni au refuzat să părăsească dormitoarele, pentru a semnala acest abuz din partea angajatorului.

Muncitorii din Ploieşti se plâng că sunt deja câteva luni de când sunt obligaţi să muncească cel puţin zece ore pe zi, de luni până sâmbătă, fiind plătiţi însă numai pentru orele stipulate în contract. Se adună în fiecare lună, spun ei, circa 100 de ore neplătite.

”Ultimul meu salariu a fost cu 800 de lei mai mic decât ar fi trebuit, conform orelor muncite. Vrem să ne fie plătite orele suplimentare în cazul în care dorim să muncim peste program. Ne dorim o aliniere la legislaţia muncii din România”, a declarat G.S, unul dintre muncitorii indieni dislocaţi pe şantierul din Ploieşti pentru adevarul.ro

Potrivit muncitorilor indieni, în cea de-a doua zi de protest, firma a primit vizita poliţiei şi a inspectorilor ITM, însă informaţia nu a putut fi verificată până la această oră.

De altfel, „Adevărul“ a solicitat angajatorului un punct de vedere în legătură cu acest conflict, prin mai multe căi de comunicare, însă nu a primit un răspuns până la ora publicării acestui material.   Surse din rândul angajatorului român spun că protestele nu au izbucnit pe toate şantierele unde muncesc indieni, iar intensificarea programului zilnic de lucru ar fi fost determinată de o reglare a costurilor pe care angajatorul trebuie să le suporte pentru masa şi cazarea contingentului.

Cei 41 de indieni de pe şantierul din Ploieşti mai acuză angajatorul că le-a reţinut paşapoartele şi documentele de şedere temporară în România, fără voia lor.

sursa: adevarul.ro si https://qwer.ro