În continuarea informării despre situaţia generată de noul coronavirus, vă aducem la cunoştinţă că, în judeţul Prahova, la data de 15 mai 2020, sunt monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) 115 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu. În ultimele 24 de ore, de sub măsura izolării voluntare şi, implicit, evidenţa DSP-ului, au ieşit trei  persoane şi au intrat alte 16. În carantină instituţionalizată se află 319 persoane.

De la începutul epidemiei şi până în prezent, 79 de prahoveni au fost diagnosticaţi cu COVID-19, dintre care patru au decedat, 64 au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi, iar 11 se află în continuare sub supraveghere medicală în unităţi din Ploieşti şi Câmpina. Trei dintre aceştia sunt în stare gravă, fiind internaţi la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi cea a Spitalului Municipal Câmpina. Toate cele trei persoane sunt ventilate mecanic.

 

Echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) au derulat acţiuni privind ordinea şi siguranţa publică şi au acţionat pentru verificarea persoanelor aflate în evidenţe cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu, pentru paza locaţiilor de carantinare, fluidizarea circulaţiei rutiere, dar şi în alte misiuni impuse de contextul actual. Verificările au vizat atât persoanele fizice, cât şi o serie de agenţi economici.

 

În cursul zilei de 14 mai, au fost realizate controale la şapte agenţi economici din Prahova (patru societăţi comerciale, trei PFA), au fost legitimate peste 1100 de persoane şi oprite în trafic peste 800 de autoturisme.

În urma acestor acţiuni, au fost aplicate 363 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 303.000 lei. Dintre acestea, 38 au fost pentru fapte de natură economică, 314 pentru contravenţii în context, iar 11 au fost date pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie prevăzute în Ordonanţele militare.

 

A fost deschis şi un dosar de cercetare penală pentru o persoană, în baza art.352, privind zădărnicirea combaterii bolilor.

 

Vă precizăm că, începând cu data de 15.05.2020, ora 00.00, prin Hotărârea nr. 24/ 14.05.2020, a fost instituită, pe teritoriul României, STAREA DE ALERTĂ, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acest act normativ, prevede, prin altele, obligativitatea purtării măştii pentru acoperirea nasului şi gurii, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise.  

Se reiau activităţile în cabinetele stomatologice, în ambulatorii, cu condiţiile respectării măsurilor de Prevenire şi control a răspândirii infecţiilor. 

În această perioadă, pentru toţi cetăţenii, care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuinţă împreună cu familia/aparţinătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condiţiilor pentru măsura menţionată sau solicită acest lucru pentru a nu îşi expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţi. Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituţionalizată pentru o perioadă de 14 zile şi obligate să suporte contravaloarea cazării şi hranei pe perioada carantinei instituţionalizate.

Este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în interiorul localităţilor, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei şi evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.           Parcurile pentru public se redeschid, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii şi cu respectarea măsurilor generale de prevenire şi protecţie.

Nu mai este necesară completarea declaraţiei pentru deplasări în interiorul localităţii, dar se menţine această obligativitate pentru ieşiri în alte localităţi.

Se reiau activităţile organizate de slujitorii cultelor religioase cu participarea publicului, care se desfăşoară doar în exteriorul lăcaşurilor de cult, precum şi practicile şi ritualurile cu caracter privat în interiorul lăcaşurilor de cult cu participarea a maxim 16 persoane şi respectarea măsurilor de prevenire şi protecţie stabilite.

Se prelungeşte cu 14 zile măsura suspendării curselor aeriene spre Austria, Belgia, elveţia, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Iran.

Informaţiile integrale despre Hotărârea nr. 24/2020 care reglementează instituirea stării de alertă pe teritoriul României, le puteţi găsi şi pe site-ul oficial al Prefecturii Prahova: https://ph.prefectura.mai.gov.ro/starea-de-alerta-hotararea-nr-24-14-05-2020-a-comitetului-national-pentru-situatii-de-urgenta/

 

Cetăţenii sunt sfătuiţi să se informeze doar din surse oficiale, dar şi să apeleze pentru recomandări sau alte informaţii la TELVERDE - 0800.800.358.