Aproximativ 700 de persoane, militari sau civili, au participat, sambătă, la ceremonia de la Crucea de pe Caraiman, organizată cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman.

Ceremonia a fost organizată la altitudinea de 2.291 de metri.

Printre cei prezenţi s-a numărat principesa Margareta, custodele Coroanei, care a ajuns cu întârziere la ceremonie şi a fost vizibil afectată de coborârea pe o porţiune de câteva sute de metri, pe munte, pe care a fost nevoită să o parcurgă.

Şi ministrul Apărării, Mihai Fifor, a fost prezent la ceremonii, el declarând: “Cred că aici ne putem reculege şi ne putem gândi la toţi cei care au căzut sub drapel de-a lungul vremurilor, slujindu-şi patria. Fie că s-a întâmplat lucrul acesta în Primul Război Mondial, fie că s-a întâmplat în cel de-al Doilea Război Mondial. Eu nu pot decât să mă gândesc cu profund respect şi la cei care au căzut sub drapel în teatrele de operaţii acolo unde Armata României îşi desfăşoară misiunile. (...) Prin urmare, o zi cu o semnificaţie deosebită, este o zi pe care fiecare român ar trebui să o aibă în suflet. Este anul Centenar. Am încercat să cinstim cum se cuvine memoria celor căzuţi”, a declarat Mihai Fifor.

În opinia acestuia, Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman este “un monument care face, zic eu, cât o ţară întreagă. Aici cred că fiecare român trebuie să meargă măcar o dată în viaţă, în pelerinaj”.

După ceremonia de depuneri de coroane, naistul Nicolae Voiculeţ a depus “o coroană de sunete”.

“Pentru eroii şi martirii României am să depun o coroană de sunete”, a spus Voiculeţ înainte de a începe să cânte la nai.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea soldaţilor.