Comisia înfiinţată de consiliul local Ploieşti pentru identificarea măsurilor de remediere urgentă a neajunsurilor pricinuite de modul neconform în care se desfăşoară serviciul public de salubritate, a ajuns la primele concluzii şi măsuri.

 

În acest sens, în zilele urmatoare se va depune la primărie un proiect de hotărâre prin care se va introduce taxa municipală de salubritate în Ploieşti, în mod gradual.

 

Taxa de salubritate va fi achitată de către cetăţenii municipiului si persoanele juridice care nu au încheiat contract cu operatorul de salubrizare, dar totuşi beneficiază de acest serviciu public.

 

Taxa se va datora per gospodărie, calculată la un numeric mediu de 3 persoane şi se va achita anual, având acelaşi regim că restul taxelor şi impozitelor datorate de către populaţie. În acest  sens, fiecare cetăţean care locuieşte în Ploieşti şi nu are încheiat un contract de operatorul de salubritate va achita lunar 12 lei pentru ridicarea gunoiului menajer, rezultând o suma anuală de 144 lei. Pentru persoanele juridice fără contract de salubritate se va stabili o taxa lunară între 200 şi 800 lei, în funcţie de cantitatea de gunoi rezultată din activitate.

 

Taxa este mai mare decât costul datorat pe baza de contract deoarece s-a avut în calcul şi recuperarea costurilor de impunere, colectare şi virare a sumelor de către SPFL Ploieşti.

 

Aceasta este una dintre măsurile propuse de către consilierii locali care au constatat că aproximativ 20% dintre gospodăriile din Ploieşti şi agenţii economici nu achita costul serviciului la operator, dar beneficiază de el.

 

Referitor la acest aspect, viceprimarul social-democrat Cristian Ganea, ne-a declarat : “ Am analizat situaţia împreună cu colegii din comisie şi am constatat că una dintre cauzele disfuncţionalităţilor serviciului de salubritate în Ploieşti o constituie împrejurarea că mulţi concetăţenii noştri nu achita acest serviciu deşi beneficiază de el. Aceasta crează o sarcina suplimentară pentru restul cetăţenilor şi s-a ajuns unde s-a ajuns, operatorul de salubritate ROSAL invocând neplata serviciului.

Credem că această taxa va rezolva problema, vor fi bani pentru plata operatorului şi nu se vor mai putea invoca motive sustenabile. Dacă disfuncţionalităţile vor continua, vom lua măsurile cele mai drastice împotriva ROSAL. Ploieştiul nu este groapă de gunoi şi va asigur că această situaţie va fi remediată cât mai curând”, a declarat Ganea pentru Jurnalul Prahovean.