Mii de ploieşteni sunt afectaţi şi duminică de o avarie apărută pe o conductă a Apa Nova, avarie care a făcut ca apa de la robinete să fie foarte tulbure şi inadecvată consumului uman

Direcţia de Sănătate Publică Prahova a impus o interdicţie de consum a apei de la robinet în zonele afectate, specialiştii instituţiei anunţând că apa este improprie si pentru spălat, spălatul pe dinţi sau pentru prepararea hranei. Deşi operatorul a anunţat că a reuşit să asigure o sursă alternativă de alimentare, avaria s-ar putea prelungi până marţi.

"În vederea protejării sănătăţii consumatorilor din zonele afectate (cartier Nord, cartier Republicii, străzile Gheorghe Doja şi Splaiului, zona dintre străzile Zidari şi Deltei) din municipiul Ploieşti, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a dispus conform atribuţiilor care îi revin interzicerea consumului de apă pentru băut, gătit, spălat pe dinţi, spălat pentru consumatorii care sunt branşaţi la reşeaua de distribuţie a apei din zonele amintite", anunţă DSP Prahova, într-un comunicat de presă.

"Având în vedere sesizările referitoare la calitatea apei, precum şi valorile crescute ale turbidităţii, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a instituit în data de 9.02.2019 măsura de interzicere a consumului de apă pentru băut, gătit, spălat pe dinşi, spălat pentru consumatorii care sunt branşaţi la reţeaua de distribuţie a apei din zonele afectate din municipiul Ploieşi. Această interdicţie de consum al apei se va menţine, în continuare, până la confirmarea încadrării apei furnizate în parametrii de potabilitate în zonele afectate, iar consumatorii din aceste zone vor respecta interdicţia de consum pentru a fi evitat riscul de apariţie a bolilor asociate consumului de apă care nu se încadrează în parametrii de potabilitate", anunţă Direcţia de Sănătate Publică Prahova.

DSP le recomandă în continuare ploieştenilor din aceste zone să nu utilizeze apa din reţea decât pentru vasul de WC. În rest, pentru consum propriu, recomandarea este pentru apă plată îmbuteliată sau, dacă nu există această posibilitate, pentru apă de la robinet filtrată, fiartă cel puţin două minute şi răcită, a mai transmis DSP Prahova.

Instituţia a mai anunţat că prelevă şi analizează în continuare probe de apă din zonele afectate şi i-a cerut operatorului să intensifice acţiunile de monitorizare, precizând că marţi, 12.02.2019, vor sosi rezultatele analizelor