Bogdan Stoica, unul dintre cei mai vechi ziarişti prahoveni, a scris un manual de fotografie cu telefonul. Manualul este în format electronic (ebook), costa 9,9 lei şi se poate descărca de pe streamland.ro, site-ul editurii care l-a publicat.


"Am scris manualul cucerit de potentialul tot mai mare pe care-l au camerele foto de pe smartphone-uri. Culmea e ca oamenii dau intre o mie si trei mii de lei pe un asemenea device, atrasi fix de functiile foto/video, dar continua sa posteze, pe retelele sociale, fotografii proaste. Nu e normal sa nu ai o fotografie bună de la serbarea copilului tău sau din vacanţă, dupa ce ai cheltuit o suma atat de mare. Manualul rezolva aceasta problema in mare parte. Inainte sa-l public, l-am "testat" pe circa 40 de persoane, intr-un curs de fotografie cu telefonul. Aproape toti au inceput sa faca acum fotografii atat de bune, incat am ilustrat manualul cu fotografiile lor, nu cu ale mele.", spune Bogdan Stoica

Ce conţine manualul:

Cum faci poze noaptea sau în lumină slabă

Cum faci fotografii bune unui apus

Cum faci poze în vacanţă

Cum fotografiezi o clădire

Cum faci fotografii unei farfurii de mâncare

Cum fotografiezi un peisaj

Cum faci un selfie perfect

Cum faci poze bune pentru Instagram

Cum faci fotografii bune la un concert

Cum faci fotografii macro fără un obiectiv special

Cum faci să-ţi apară un prieten de trei ori în aceeaşi poză

Cum faci o fotografie de fashion, cu telefonul, în spatele casei

Cum îţi faci un selfie de la o distanţă mai mare decât lungimea braţului tău

Cum faci poze sub apă, în piscină, fără o husă subacvatică

Cum faci fotografii în care prietenii tăi plutesc în aer

Cum faci fotografii în care să apăreţi toţi membrii grupului

Cum faci fotografii bune când lumina e prea puternică

Cum faci o poză bună unui obiect pe care vrei să-l vinzi

Cum alegi între un fundal vizibil şi unul blurat şi estompat


Vă prezentăm câteva  fragmente din manual, inclusiv cateva testimoniale:


"La un aparat foto profesional ai de setat, în modul manual, o droaie de parametri, în funcţie de lumină, de ce vrei să obţii şi de tipul de obiectiv folosit (grandangular, fix de portret, zoom, fish-eye) sau de filtrele folosite). În modul auto însă, Nikonul meu face poze chiar un pic mai prost decât camera de pe un telefon ultramodern, pentru că mărimea lui şi modul de fotografiere nu-mi permit să fiu la fel de de mobil şi de creativ pe cât eşti tu, cu jucăria aia de telefon. În plus, eu am stresul expunerii mecanismelor vulnerabile şi scumpe ale unui DSLR unui mediu ostil, pe când telefonul tău poate fi protejat de ploaie cu palma. Eu car în spate un rucsac de opt kilograme, tu doar câteva sute de grame în buzunar. Eu pierd timpi preţioşi schimbând obiective şi setări, iar tu schimbi setările cu un deget. În ansamblu, cu excepţia situaţiilor în care e nevoie de poze profesioniste, telefonul tău e mai bun decât tot rucsacul meu".

.............................................................................

Descarcă pozele bune într-un laptop sau în cloud şi şterge periodic pozele proaste. Vei evita astfel celebrul moment: „Stai aşa, nu mişca… aaaa, stai, că nu pot să fac poze, am memoria plină, trebuie să şterg ceva...“. Sub presiune, sigur o să ştergi şi ceva ce nu trebuia, ocazie cu care vei ajunge în altă situaţie celebră: „Voiam să-ţi arăt nişte poze mişto cu X, dar le-am şters ca fraiera…“.

..........................................................

Ţine telefonul cu două mâini, nu cu una, pentru că nu nu eşti Cool Hand Luke. E normal să ai un tremur al mâinii. Când ţii telefonul cu două mâini, sunt şanse mai mari să faci o fotografie în care imaginea să nu fie mişcată. Nu întinde mâinile. Avem acest obicei stupid, mai ales când fotografiem ceva aflat la câţiva metri distanţă. Cei 50-60 de centimetri nu vor face diferenţa în bine. Dimpotrivă, când ţii mâinile apropiate de corp ai ceva mai multă stabilitate, iar fotografiile vor ieşi mai clare

................................................................................


Cursul lui Bogdan m-a învăţat să fiu atentă la detalii, să văd frumuseţea fiecărui moment cu alţi ochi, să captez această frumuseţe şi să o împărtăşesc şi altora“.

„Am învăţat că fiecare dintre noi poate face poze reuşite, aşa cum şi le doreşte“.

"De cand am participat la curs, prin fotografie mi-am descoperit resurse de imaginaţie, răbdare şi atenţie pe care nici nu bănuiam că le-aş avea“.

„Mi-am îmbogăţit cunostintele existente în ceea ce priveşte fotografia, informatiile fiindu-mi oferite într-un limbaj fără pretenţii tehnice, obişnuit omului de rând, care nu prea stie să folosească camera foto a telefonului mobil"

„Ce este cel mai preţios pentru mine nu este că-mi ies mai bine fotografiile, ci că mă tot opresc din vârtejul zilnic şi mă uit în jur să «văd» fotografii“.

„Mi s-a părut interesant când am citit: «Dacă tot faci fotografii, de ce să nu le faci bine?» Am aflat trucuri care mă ajuta să fac o fotografie mult mai bună decât ce făceam înainte".

"Nu mă gândisem niciodată la telefon ca la o cameră foto. Acum sunt mai atentă la detalii, iar telefonul mi-a devenit al doilea aparat foto“.





Mai multe date despre Bogdan Stoica gasiti aici