Reţeaua de socializare Facebook a închis pe cale amiabilă un proces în care a fost dată în judecată pentru faptul că a permis publicarea unor fotografii nud ale unei tinere nord-irlandeze, a confirmat miercuri pentru AFP avocatul acesteia.

Pearse McDermott, care o reprezintă în instanţă pe adolescenta a cărei identitate nu a fost comunicată, a evocat un acord confidenţial încheiat cu compania Facebook, care îi va rambursa tinerei cheltuielile de judecată.

Tânăra a demarat un proces în civil pentru a solicita despăgubiri pentru neglijenţă, folosire frauduloasă de informaţii personale şi încălcarea legii despre protecţia datelor. În timpul procedurii judiciare, avocaţii ei au comparat utilizarea fotografiilor nud ale adolescentei cu un abuz.

Procesul a debutat în 2014, când adolescenta, pe atunci în vârstă de 14 ani, a semnalat publicarea repetată pe o "pagină a ruşinii" a unei fotografii ce o arăta în timp ce era dezbrăcată.

Reţeaua de socializare a eşuat prima dată, în septembrie 2016, în încercarea sa de a determina clasarea dosarului, afirmând că a eliminat fotografia în cauză imediat după ce aceasta i-a fost semnalată.

Un purtător de cuvânt al Facebook nu a dorit să comenteze închiderea procesului pe cale amiabilă, limitându-se să evoce angajamentul luat de reţeaua de socializare în ceea ce priveşte o ameliorare constantă a serviciilor sale şi o importanţă mai mare acordată mesajelor transmise de utilizatori.

El a precizat că Facebook a implementat începând din martie 2017 o serie de instrumente de luptă împotriva practicilor denumite "revenge porn" ("porno din răzbunare"), care constau în difuzarea de către un internaut a unor fotografii sau înregistrări video cu persoane aflate în ipostaze intime şi care sunt apropiate acelui utilizator.