Momo e noua Balenă Albastră a internetului, adică o prostie creată ca să sperie din nou oamenii şi să-i mai facă pe unii copii să profite de părinţi naivi.

Acum vreun an de zile, internetul o lua razna din cauza Balenei Albastre, o nebunie care a vrut şi a reuşit să pară serioasă, doar pentru că lumea crede că tot ce zboară se mănâncă, sau că tot ce e pe internet e dracul în persoană. Oamenii s-au alarmat la auzul veştii că un necunoscut le-ar putea trimite provocări sinucigaşe pe WhatsApp, iar ei ar fi constrânşi să le şi ducă la bun sfârşit

Noile ”sinucideri” au avut loc în Columbia, unde ai mai multe şanse să mori împuşcat de dubioşi în şlapi, care se plimbă pe scutere, decât să te abordeze un personaj fictiv pe WhatsApp. Conform ştirilor locale, un băiat de 16 ani şi o fată de 12, fraţi, s-ar fi sinucis în urma acestui joc. Înainte să se sinucidă, băiatul i-ar fi pasat fetei jocul, iar aceasta s-ar fi sinucis şi ea, două zile mai târziu.

Nu există nicio informaţie concretă că cei doi ar fi luat parte la vreun astfel de joc pe internet, totul porneşte de la ”credem”, ”suspectăm” şi se termină, probabil, aşa cum s-a întâmplat şi cu Balena Albastră.

Dacă, într-adevăr, cei doi decedaţi există şi n-au fost inventaţi cu totul, sunt şanse foarte mici ca aceştia să fi jucat noua Balenă Albastră; mai trist e că nu vom afla asta niciodată, pentru că a fost de-ajuns ca ştirea să fie preluată de toată presa, pe nemestecate, iar o continuare nu va apărea. Bulgărele e suficient de mare acum încât să o fi luat-o la vale, iar de aici, isteria şi prostie altora vor alimenta panica.

Totuşi, ce este Momo?

Momo e exact ceea ce a fost Balena Albastră acum un an de zile, doar că încă n-a ajuns la acelaşi nivel de notorietate. Pe scurt, trebuie să duci la bun sfârşit tot felul de provocări care implică să-ţi faci rău singur, iar la final, ca să ”câştigi”, va trebui să te sinucizi.

Sună cunoscut, nu? Poate pentru că ai mai citit asta şi anul trecut, iar acum îţi dai seama mai bine de absurdul poveştii. Acum mai ai de-a face şi cu o figură a jocului, o păpuşă disformică, opera unui japonez cu gusturi alese. Ar fi suficient să vezi imaginea aia pe WhatsApp şi să eviţi o conversaţie cu oricine ar fi acolo, însă unii chiar fac provocări şi se sinucid, zică-se.

În România, anul trecut, aveam campanii de conştientizare cu privire la Balena Albastră. Era o vreme când Gabriela şi Carmen se înţelegeau, însă simţind miros de sânge, Gabi a întors armele între timp. Şi-ar găsi şi acum o parteneră de discuţii, probabil, dar ar fi indicat să nu ajungem iarăşi în punctul ăla. Şi dacă ajungem, să fii sigur că duamna va veni cu sfaturi preţioase despre cum să te fereşti de Momo.

Cum putem evita o nouă isterie în masă?

Ca să n-o lungesc prea mult, nu putem. Deşi trist, e normal ca, ocazional, în spaţiul public să apară astfel de subiecte care să sperie lumea în mod nefondat. Mai ştii cum era cu sfârşitul lumii prezis de mayaşi? Îţi aminteşti de toate ştirile despre Planeta Nibiru, care ne va distruge? Lucruri nefondate, dar care aruncate periodic, prind la public.

Dacă adaugi în ecuaţie faptul că e un fenomen negativ, care are ca ţintă copii, care se desfăşoară pe internet şi care poate duce la moartea unora, ai găsit reţeta succesului. Cam asta e Momo acum, o chestie care sperie oamenii care-şi iau ştirile de bune, mai ales pe cele despre întâmplări virale de pe internet.

Dacă să evităm o isterie în masă nu putem, încearcă măcar să nu te isterizezi pe tine însuţi. Dacă ai un copil, poate că ai deja temeri legate de Momo, dar astea nu se rezolvă prin panică-în-cerc, ci prin discuţii cât mai deschise cu cel mic. Am mai scris şi anul trecut câte ceva despre ce-ar trebui să faci ca să ai o relaţie bună cu copilul în epoca internetului.

Cel mai bun ajutor îţi va fi, întotdeauna, comunicarea cât mai deschisă cu copilul, ca să n-ai surprize de tipul Momo sau Balena Albastră. Nu trebuie să-l supraveghezi la tot pasul, dar trebuie să-l faci să ştie că poate avea încredere în tine dacă vine la tine cu vreo problemă de genul ”omul ăsta dubios mă întreabă de vorbă pe internet”.

În caz contrar, vei fi unul dintre părinţii păcăliţi de copii că ”Balena Albastră” e în telefonul lor, că nu ştiau ăia mici cum să-i facă pe părinţi să le cumpere telefoane noi.

.