Gmail ţi-a parcurs din totdeauna emailurile pentru a-ţi servi reclame personalizate în câteva locaţii din Inbox. Se pare însă că un număr foarte mare de terţi au avut acelaş acces nestingherit la istoricul tău de mesaje.

Dezvoltatori terţi de aplicaţii au acces la întregul conţinut al Inbox-ului tău de pe Gmail. Raportul care detaliază această practică veche din industrie a fost publicat de cei de la Wall Street Journal  şi s-ar putea să aibă repercusiuni dezastruoase asupra modului în care este privit serviciul de email al gigantului din Mountain View.

Modul în care funcţionează permisiunile din Gmail nu s-a schimbat în ultimul deceniu, dar asta nu înseamnă că nu a fost extrem de permisiv cu foarte mulţi terţi. În teorie, ţi-ai dat într-o formă sau alta acceptul pentru ca un program să-ţi acceseze email-urile, dar cu siguranţă nu ai luat în calcul toate repercusiunile gestului tău.

În momentul în care ţi-ai instalat un client terţ de email pe telefon şi i-ai dat acces la Inbox-ul tău din Gmail, ţi s-ar fi părut absurd ca Google să permită respectivului dezvoltator să-ţi citească conţinutul mesajelor, adresele expeditorilor şi ora exactă la care a fost trimis.

Din păcate, exact asta s-a întâmplat. Ca întregul set de circumstanţe să fie şi mai macabru, este important de reţinut că mesajele tale au fost citite de oameni, nu doar de algoritmi computerizaţi.

Pentru a calma un pic spiritele, un oficial Google a afirmat pentru The Verge că toţi dezvoltatorii care au acces la acele informaţii trec printr-un proces de verificare şi au nevoie de acordul explicit al utilizatorilor de Gmail pentru a se angaja la astfel de practici. Procesul de verificare al unui dezvoltator este însă superficial, după cum se poate vedea pe site-ul Google.