Primele rezultate ale unor analize realizate de sonda spaţială Rosetta arată că apa de pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko are o semnătură chimică diferită de cea de pe Terra, contrazicând teoria potrivit căreia cometele ar fi responsabile pentru aducerea apei pe Pământ.

Apa conţine de trei ori mai mult deuteriu (un izotop al hidrogenului) decât hidrogen în comparaţie cu moleculele de apă de pe Terra. Pe Pământ, trei din 10.000 de molecule de apă conţin deuteriu, un izotop greu al hidrogenului.

Dacă "Ciuri", aşa cum a fost denumită de oamenii de ştiinţă, nu este un caz cu totul special, cercetătorii spun că descoperirea elimină cometele din lista de posibile surse pentru apa de pe Terra, ca şi pentru substanţele organice.

Noile rezultate fac ca asteroizii să aibă întâietate, ca surse probabile ale apei de pe Terra, cu condiţia ca, întrecut, să fi fost mai bogaţi în apă decât sunt astăzi.

Cometa "Ciuri" provine din regiunea Centurii Kuiper a Sistemului Solar, afltă dincolo de orbita lui Neptun, la o distanţă de 30 până la 40 de ori mai mare decât aceea dintre Soare şi Terra.

În urmă cu trei ani, analiza apei provenite dintr-o altă cometă din Centura Kuiper a arătat, totuşi, că aceasta are o semnătură similară cu cea a apei de pe Pământ. Dar măsurătorile realizate în cazul cometei "Ciuri" arată un conţinut atât de ridicat de deuteriu, încât, chiar dacă doar câteva astfel de comete ar fi lovit Pământul, raportul dintre deuteriou şi hidrogen de pe Terra nu ar fi cel prezent astăzi.

Studii anterioare au exclus cometele provenind din Norul lui Oort, o regiune şi mai îndepărtată a Sistemului Solar, la limita cu spaţiul interstelar, ca fiind sursa apei de pe Terra.

Pe de altă parte, cercetătorii au anunţat că vor continua încercările de contactare şi utilizare a robotului Philae, care a coborât pe suprafaţa cometei Ciuriumov-Gherasimenko pe 12 noiembrie. Robotul a ajuns în ceea ce pare a fi un crater, a funcţionat timp de două zile şi jumătate, efectuând o serie de experimente preprogramate, înainte ca bateria sa să descarce.

Cercetătorii speră că, în curând, lumina solară va cădea pe panourile solare ale robotului, iar acesta va avea destulă energie pentru a-şi relua funcţionarea.

Rezultatele experimentelor făcute de Philae înainte de a intra în hibernare, care includ analiza chimică a unor eşantioane de materie extrase după forarea în scoarţa cometei, nu au fost încă date publicităţii.

Mediafax