Apple a înregistrat un profit record, de 18 miliarde de dolari, în primul trimestru al anului fiscal 2015 (perioada octombrie - decembrie 2014) în urcare cu 38% faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Creşterea de profit de la 13,1 miliarde de dolari la 18 miliarde de dolari s-a datorat noilor modele de iPhone lansate în luna septembrie a anului trecut.

Veniturile Apple au urcat cu 30% în primul trimestru al anului fiscal 2015 (perioada octombrie-decembrie 2014), la 74,6 miliarde de dolari, faţă de 57,6 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă din 2013. Aceasta este cea mai bună creştere trimestrială a veniturilor înregistrată de compania americană, după cea din trimestrul al doilea fiscal din 2012, când s-a situat la 59%, relatează Bloomberg, potrivit Mediafax.

Vânzările de iPhone din perioada octombrie-decembrie au avansat cu 46% comparativ cu acelaşi interval din 2013, la numărul record de 74,5 milioane de unităţi, peste aşteptările analiştilor, care estimau că Apple va livra 64,9 milioane de unităţi. De asemenea, cifra este mai mare decât volumul de vânzări de iPhone din întregul an fiscal 2011, când Apple a livrat 72,3 milioane de unităţi.

În luna septembrie a anului trecut, Apple a lansat două noi modele de smartphone-uri, iPhone 6 şi iPhone 6 Plus. În primul weekend de la debutul pe piaţă al celor două modele de iPhone, Apple a vândut un număr record de peste 10 milioane de unităţi, cumpărătorii luând cu asalt magazinele clasice şi virtuale pentru a cumpăra telefoanele cu ecrane mari ale companiei.

Vânzările de iPad au scăzut cu 18%, la 21,4 milioane în octombrie-decembrie 2014, faţă de perioada corespunzătoare din 2013. De altfel, Apple vrea să crească vânzările tabletelor prin încheierea unui parteneriat cu International Business Machines (IBM), alături de care să creeze programe noi pentru iPad şi iPhone. De asemenea, producătorul american pregăteşte lansarea unei tablete cu ecran mai mare în acest an.

Apple estimează că veniturile vor avansa cu cel puţin 14% în al doilea trimestru fiscal, iar creşterea ar putea să continue pe parcursul anului, în condiţiile în care directorul general Tim Cook a anunţat că livrările de smartwatch-uri Apple vor începe în luna aprilie. Apple Watch va avea un preţ de pornire de 349 de dolari.

Acţiunile Apple au crescut cu până la 6,7% în şedinţa extinsă de tranzacţionare. În luna noiembrie, pe fondul entuziasmului investitorilor legat de noile produse lansate de Apple, valoarea de piaţă a companiei a depăşit 700 de miliarde de dolari.

MEDIAFAX