Nu a durat foarte mult până când a apărut şi primul test de performanţă cu noul Apple iPhone 11. Apple a promis performanţă cu 20% mai bună faţă de generaţia precedentă, iar scorul care a apărut în baza de date GeekBench confirmă faptul că cel puţin la capitolul putere de procesare, noul chipset Apple A13 Bionic depăşeşte atât modelul A12 Bionic de anul trecut, cât şi toate celelalte procesoare de mobil disponibile în acest moment pe piaţă. Un alt lucru pe care acest test îl confirmă este însă restul componentelor hardware, despre care Apple nu a vorbit până acum.

 

Un nou iPhone, numit iPhone 12,3, a fost testat folosind testul sintetic GeekBench, acesta reuşind să spargă din nou recordurile de performanţă de pe smartphone-uri, după ce iPhone XS a făcut acelaşi lucru anul trecut. Noul telefon, echipat cu un chipset hexa-core A13 Bionic de la Apple a atins performanţa de 5.472 puncte în single-core şi 13.769 puncte în testul multi-core. În comparaţie, un iPhone XS Max atinge în jur de 4.800 puncte în single-core şi 11.500 puncte în multi-core. Acesta este însă un singur test pe un singur model, însă nu suntem sigur despre care model vorbim.

 

Telefonul testat foloseşte un procesor cu 6 nuclee, ceva ce ştiam deja direct de la Apple, iar frecvenţa de bază a celor „puternice” este de 2,66 GHz. Acest lucru poate sugera că în boost, cele două nuclee puternice ar putea depăşi pragul de 3 GHz pe mobil, ceva ce nu prea am întâlnit pe alte dispozitive în trecut. De asemenea, pagina de pe GeekBench mai dezvăluie un lucru care ar putea fi îngrijorător: telefonul testat foloseşte doar 4 GB memorie RAM.

 

În cazul în care vorbim despre un telefon din gama iPhone 11 standard, cantitatea de RAM este în limitele aşteptărilor. iPhone XR anul trecut folosea 3 GB, iar XS 4 GB. Astfel, fiecare model ar putea primi anul acesta un upgrade: iPhone 11 la 4 GB şi variantele 11 Pro la 6 GB. Dacă se dovedeşte însă că modelul testat este un iPhone 11 Pro, modelele de top de la Apple ar putea fi cu mult în spatele concurenţei, care deja au trecut la configuraţii de top cu 8 şi 12 GB.

 

Desigur, atunci când vorbim despre performanţă brută, iPhone-urile vor fi mai puternice decât modelele concurente, mai ales în aplicaţii în care viteza de procesare este foarte importantă, precum randarea unui clip video 4K. Pe de altă parte, experienţa de utilizare a unui iPhone ar putea fi inferioară în anumite situaţii, în special când vine vorba despre utilizarea mai multor aplicaţii în paralel. Sistemul de operare iOS este cunoscut pentru oprirea aplicaţiilor din fundal atunci când memoria RAM nu este suficientă, lucru care poate duce la timpi de aşteptare în plus pentru repornirea lor.

 

Singurul indiciu pe care îl avem în acest moment este modelul „iPhone 12,3”, însă Apple nu are o strategie clară pentru utilizarea acestor nume. iPhone 11,1 ar trebui în teorie să fie modelul de bază, iPhone 11, însă în trecut, compania a folosit mai multe nume pentru a deosebi variaţiile de configuraţie pentru acelaşi model. De exemplu, iPhone 10,1 şi iPhone 10,4 descriau tot modelul iPhone 8 de bază, însă hardware-ul era considerat diferit, fie în funcţie de regiunea în care se vinde, fie în funcţie de modem-ul de date integrat. O situaţie similară avem şi în cazul iPhone XS Max: iPhone 11,4 descrie modelul pentru SUA, în timp ce iPhone 11,6 descrie modelul internaţional.

 

Momentan, testul GeekBench confirmă că noile iPhone-uri sunt atât de puternice pe cât susţine Apple, dar ridică şi noi semne de întrebare referitoare la configuraţia RAM.

 

 

 

Sursa: www.go4it.ro