Uniunea Europeană obligă producătorii de modemuri şi dispozitive conectate la internet să le programeze pentru a se închide atunci când nu sunt folosite. Măsurile sunt destinate reducerii consumului de energie electrică.

Multe gadgeturi sunt conectate astăzi la internet, indiferent dacă sunt modemuri, cuptoare cu microunde sau altele. Dacă lumina este stinsă în nenumărate momente, internetul este pornit aproape tot timpul, indiferent dacă îl folosim sau nu. Uniunea Europeană consideră că aceste dispozitive consumă 25-100 de waţi în timp ce noi dormim.

Începând de la 1 ianuarie 2015, toate dispozitivele care vor fi vândute vor trebui să aibă modalităţi prin care să se oprească atunci când nu sunt folosite şi să pornească automat când vrem să le folosim. Comisia Europeană consideră că acest lucru va duce la economii semnificative anual. Iniţiativa face parte din măsurile Ecodesign. Specialiştii nu sunt foarte mulţumiţi de aceste măsuri de reglementare, pentru că reduc capacitatea de alegere a utilizatorului.

De exemplu, în Uniunea Europeană nu se mai pot vinde aspiratoare care consumă foarte mult. Noile reguli europene se extind până şi la maşinile de făcut cafea. Comisia Europeană consideră că prin aceste măsuri se pot reduce emisiile de carbon cu 28 de milioane de tone, echivalentul a 1,5 milioane de case.