Gigantul IT Facebook, care deţine cea mai populară reţea de socializare din lume, a anunţat că va oferi criptarea totală a conversaţiilor pe aplicaţia de mesagerie Messenger, măsură care confirmă tendinţa marilor companii infiormatice de a întări dispozitivele împotriva supravegherii comunicaţiilor consumatorilor, potrivit publicaţiei franceze Le Figaro. 

Messenger este în prezent folosit de circa 900 de milioane de utilizatori, fiind printre cele mai populare aplicaţii de mesagerie din lume.

Facebook a anunţat vineri, într-un comunicat, că utilizatorii Mesenger vor putea în curând să aibă "conversaţii secrete", care nu vor putea fi citite decât de către participanţi.

"Furnizarea către utilizatori a unor mijloace de comunicare sigure contribuie în mod semnificativ la obiectivul de a face lumea mai deschisă şi mai conectată", a declarat vicepreşedintele Facebook, David Marcu, pe pagina sa de pe reţeaua de socializare.

Opţiunea de criptare totală este utilă mai ales pentru a schimba informaţii medicale cu un medic sau pentru a oferi date personale sau financiare celor apropiaţi, susţin reprezentanţii Facebook.

Facebook a introdus deja în acest an mecanismul de criptare a conversaţiilor pe aplicaţia de mesagerie WhatsApp, pe care o deţine.

În aprilie, WhatsApp a implementat o nouă metodă de criptare a tuturor datelor transmise prin intermediul său, care face imposibilă interceptarea lor şi le oferă o securitate sporită clienţilor.

Ulterior, alţi giganţi ai internetului, precum Google şţi Apple, au introdus măsuri similare de criptare a comunicaţiilor.

Măsurile au fost luate în contextul dezbaterii aprinse privind dreptul la viaţă privată dintre companiile IT şi autorităţi, după ce Apple a refuzat cererile FBI de a debloca un iPhone folosit de teroristul din San Bernardino.