Autorităţile chineze au blocat accesul la mesageria electronică Gmail, serviciu gratuit al Google, au anunţat, luni, experţii în domeniu, aceasta fiind o etapă suplimentară a Beijingului de a-şi stabili suveranitatea pe internet.

Dificultăţile întâmpinate de utilizatorii care încearcă să se conecteze la mesageria electronică a companiei Google nu reprezintă o noutate şi nici tensiunile dintre Beijing şi Google, dar aceste măsuri recente vin să completeze blocajul celui mai important serviciu de mesagerie online din lume, informează Mediafax.

Accesul la Gmail a fost blocat în ultimele zile, traficul privind conexiunea la serviciul de mesagerie online al Google din China înregistrând o scădere masivă, potrivit datelor publicate în raportul Google Transparency.

"Am realizat verificările şi nu este nimic anormal din partea noastră", a declarat pentru AFP, un purtător de cuvânt al filialei Google din Singapore.

Acest blocaj total al Google se înscrie într-o "atitudine agresivă a autorităţilor de la Beijing asupra a ceea ce numesc ei suveranitate pe internet", a precizat Jeremy Goldkorn, un expert în domeniu în China.

"În aceşti ultimi doi ani, am constatat o consolidare a tuturor formelor de cenzură pe internet în China", a declarat editorul-şef al site-ului de informaţii danwei.org, de asemenea, blocat în această ţară.

Regimul comunist de la Beijing a restricţionat accesul la motorul de căutare online Google înaintea împlinirii, în iunie, a 25 de ani de la protestele organizate în Piaţa Tiananmen.

De atunci, Gmail a fost disponibil în China doar cu ajutorul unor setări ale e-mailurilor, care permit accesarea Gmail prin aplicaţii precum Microsoft Outlook şi Apple Mail pe iPhone.

Digi24