Auzi tot felul de ”secrete” despre diversele lucruri cu care ai de-a face zilnic, iar bancomatele par să nu fie o excepţie.

Uneori, apar pe internet tot felul de sfaturi despre cum poţi să păcăleşti câte un dispozitiv electronic sau de altă natură. Cel mai nou îţi spune să apeşi ”cancel” de două ori la bancomat, ca să nu-ţi fure hackerii banii. Dacă îţi sună absurd, poţi fi foarte sigur că este, într-adevăr, absurd.

În ultimele săptămâni, pe Twitter şi pe Facebook au fost reciclate constant mesaje fără vreo sursă anume sau cu sursa clasică a ”prietenului văr de-al patrulea frate cu un bancher.” Mesajele astea îţi spun că dacă apeşi ”cancel” de două ori la bancomat, înainte să îţi introduci cardul, vei împiedica furtul codului PIN.

Conform snoavei, pentru că altfel e greu să o numeşti, dacă apeşi cancel de două ori, vei bloca skimmer-ul instalat de cineva pentru a-ţi fura codul PIN. Evident, nu există niciun fundament pentru asta şi e puţin probabil ca un skimmer de carduri să fie oprit cu o simplă apăsare a tastei ”cancel”. Pardon, o dublă apăsare.

Dacă vrei, într-adevăr, să te fereşti de skimmerele de carduri, cel mai bine ar fi să foloseşti doar bancomate aflate în incinta băncilor. În astfel de situaţii, e aproape imposibil să fie instalate dispozitive care să fure date.

Dacă nu ai la dispoziţie un astfel de bancomat, poţi să mergi şi la unul obişnuit, cât timp nu ţi se pare dubios. Verifică slotul de introducere a cardului, tastatura, încearcă să tragi de colţuri şi, dacă ceva se desprinde, e indicat să nu foloseşti ATM-ul respectiv şi eventual, să contactezi banca de care aparţine acesta.