O deficienţă în mesageria reţelei de socializare Facebook putea permite unor piraţi informatici să schimbe conţinutul conversaţiilor, a anunţat marţi editorul antivirus israelian Check Point, preluat de AFP şi citat de Agerpres.

„Ca urmare a intervenţiei responsabile a Check Point, Facebook a remediat imediat vulnerabilitatea”, a scris firma într-un comunicat, fără să precizeze dacă deficienţa a fost exploatată efectiv de piraţi.

„Profitând de această lacună, se puteau modifica sau şterge mesaje, fotografii, fişiere, linkuri şi multe alte lucruri”, afirmă Check Point. Hackerii erau astfel în măsură să schimbe cursul unei conversaţii pentru a falsifica o înţelegere cu victima, să ascundă o dovadă sau să incrimineze o persoană, să schimbe sau să ascundă informaţii importante cu eventuale repercusiuni judiciare etc.

Piraţii informatici mai puteau schimba un link dintr-o conversaţie cu unul susceptibil să infecteze un calculator sau un terminal mobil cu un soft toxic (malware) şi eventual convinge utilizatorul să îl deschidă, potrivit Check Point. „Piraţii informatici aveau posibilitatea să introducă tehnici de automatizare pentru a înşela în permanenţă măsurile de securitate”, a spus Oded Vanunu, şef al departamentului de cercetări asupra vulnerabilităţilor la Check Point, citat în comunicat.

„Ne bucurăm că Facebook a avut o reacţie atât de rapidă şi a dat prioritate securităţii utilizatorilor săi”, a adăugat el.