Conturile de Twitter ale unor miliardari americani celebri şi ale unor personalităţi proeminente din Statele Unite au fost sparte de hackeri miercuri, aparent pentru a încerca o escrocherie cu bitcoin. Dat fiind numărul mare de conturi de impact atacate, ar putea fi vorba despre cel mai mare incident de securitate din istoria companiei Twitter, scrie CNN.

 

Printre cei cu conturile de Twitter sparte de piraţii informatici se numără miliardarii Jeff Bezos, Bill Gates, Elon Musk, Warren Buffet, Michael Bloomberg, compania Apple, politicienii Joe Biden şi Barack Obama, dar şi celebrităţi din showbiz precum Kanye West şi Kim Kardashian.

 

Hackerii au postat mesaje pe conturile oficiale ale acestor personalităţi prin care, aparent, titularii le cereau fanilor să facă donaţii via o adresă de bitcoin, promiţându-le că le vor dubla suma trimisă.

 

„Toată lumea îmi cere să dau înapoi şi acum este momentul” este mesajul postat de hackeri pe contul lui Bill Gates, un mesaj prin care miliardarul promite ca în 30 de minute să dubleze toate plăţile care s-ar face la o adresă indicată pentru bitcoin.

 

În mod similar, Barack Obama „anunţă” că vrea să facă donaţii comunităţii încercate de pandemie şi le promite celor care îi trimit bitcoin că le va dubla suma în jumătate de oră.

 

Twitter a informat pe contul special de suport tehnic că ştie despre incidentul de securitate, face investigaţii şi ia măsuri pentru a remedia situaţia. La aproape o oră după ce a început atacul, Twitter blocase toate conturile verificate ale unor personalităţi, astfel încât ele să nu mai poată genera mesaje.

 

Prima adresă de bitcoin indicată în aceste tweet-uri false a devenit activă chiar miercuri, iar în câteva ore avea deja echivalentul a peste 100.000 de dolari prin intermediul a mii de tranzacţii, a declarat pentru CNN un specialist în criptomonede, Tim Cotten. O parte din sume au fost imediat transferate către alte adrese de bitcoin.

 

Frauda cu criptomonede a atras şi atenţia FBI, care a cerut publicului să fie atent şi să nu dea curs îndemnurilor de a trimite bani sau monede virtuale.

 

Un atac de acest gen este îngrijorător nu doar din cauza posibilei escrocherii financiare, ci şi pentru că liderii mondiali folosesc adesea reţeaua Twitter pentru a anunţa decizii politice majore. Se ştie că preşedintele Donald Trump este unul dintre „împătimiţii” postărilor pe Twitter. Un mesaj fals ce ar fi atribuit acestor lideri ar putea avea consecinţe devastatoare.

 

CNN aminteşte că anul trecut însuşi preşedintele companiei Twitter a avut contul spart, punându-se întrebarea dacă există vreun cont al platformei care să fie cu adevărat la adăpost de astfel de atacuri informatice.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro