Hackerii au reuşit să obţină acces la 50 de milioane de conturi Facebook. Compania a anunţat că a fost ţinta unui atac informatic fără precedent, ţinând cont de numărul utilizatorilor afectaţi.

Piraţii informatici au exploatat o vulnerabilitate a reţelei, remediată între timp, ca să fure milioane de coduri de acces.

Într-o discuţie cu reporterii, Mark Zuckerberg a declarat că e vorba de un “incident serios” şi că o anchetă va oferi mai multe detalii privind atacul şi consecinţele lui.

Breşa de securitate a fost descoperită marţi, când Facebook a şi anunţat autorităţile.

Liviu Arsene, specialist securitate informatică: ”În urma unor vulnerabilităţi practic într-o opţiune oferită de Facebook care le permite utilizatorilor să îşi vizualizeze profilul de Facebook ca şi cum ar fi unul din prietenii lor, un atacator a reuşit să preia ceea ce se numeşte un ”acces token”. Practic este ca un fel de cheie unică pentru utilizator prin care li se permite utilizatorilor să îşi folosească contul pe Facebook pentru a se autentifica în alte aplicaţii fără a introduce username-ul sau parolă”.

Facebook spune că a reparat vulnerabilitatea, resetând codurile de acces pentru cele aproape 50 de milioane de conturi despre care suspectează că au fost afectate, dar şi pentru alte 40 de milioane de conturi unde a fost folosită funcţia ‘View As’ în ultimul an.

Liviu Arsene, specialist securitate informatică: “Utilizatorii care au avut conturile compromise au fost delogaţi din conturile de Facebook şi li s-a spus să se relogheze. În urma procesului de relogare, practic li s-a relogat o nouă cheie, care practic a anulat-o pe cea veche, pe care o aveau atacatorii”.

Compania spune că nu ştie deocamdată dacă acele conturi au fost utilizate în mod fraudulos. Nu este cunoscută nici identitatea persoanelor aflate în spatele atacului cibernetic.

Guy Rosen, reprezentant Facebook: “Intimitatea şi securitatea oamenilor sunt deosebit de importante şi ne cerem scuze pentru ceea ce s-a întâmplat. De aceea am acţionat imediat pentru a securiza acele conturi şi pentru a le spune oamenilor ce s-a petrecut.”

În plus, îi liniştesc pe utilizatori informându-i că nu trebuie să îşi schimbe parola pentru Facebook.

Breşa de securitate nu putea pică într-un moment mai rău. Compania îşi revine cu greu după scandalul Cambridge Analityca şi încearcă să convingă autorităţile şi publicul că e capabilă să protejeze datele personale ale celor aproape două miliarde de utilizatori.

Vineri, imediat după anunţ, acţiunile companiie au scăzut cu trei procente la bursă.