Creşterea numărului de telefoane mobile inteligente, a tabletelor, a comunicaţiilor wireless va duce şi la creşterea criminalităţii cibernetice anul acesta, arată un studiu al specialiştilor de la Bitdefender. Aceştia au făcut şi o analiză a principalelor probleme pe care le-ar putea pune hackerii anul acesta.
Certificate digitale. Viruşii semnaţi cu certificate digitale furate nu sunt o noutate, însă în 2014 vor reprezenta principala tendinţă în industrie. Ne aşteptăm ca volumul software-ului periculos semnat cu certificate digitale achiziţionate în scop ilegitim să crească foarte mult, iar tendinţa va continua pe tot parcursul lui 2014, în special în zona gri a software-ului precum aplicaţiile de tip adware şi spyware, spune cei de la Bitdefender.
Internetul pe dispozitive din ce în ce mai diverse. Specialiştii de la Bitdefender cred că până în 2015 numărul de terminale conectate la internet peste tot în lume va ajunge la 25 de miliarde, iar până în 2020, se va dubla. Acestea includ dispozitivele de monitorizare a funcţiilor vitale, aparatura medicală, computerele auto de bord, semnalizatoarele de urgenţă, dispozitivele de uz casnic. Fiecare în parte cu propriile setări de securitate, acestea vor deveni principalula ţintă a criminalilor informatici.
Telefoane mobile şi tablete. Androidul are în acest moment aproximativ 70% din piaţa de sisteme de operare pentru mobile, ceea ce îl face foarte relevant pentru escrocii informatici. Dacă punem la socoteală că terminalele mobile sunt şi mijloace de plată (prin sms-uri către numere cu supra-taxă sau noile plăţi prin Near Field Communication – NFC) hackerii se vor axa din ce în ce mai mult pe crearea de viruşi pentru Android. Folosirea din ce în ce mai frecventă a telefoanelor personale la serviciu şi invers le va permite hackerilor să ţintească mai bine companiile şi utilizatorii individuali, sunt de părere cei de la Bitdefender.
Spam-ul prin email este în scădere, dar reclamele adaptate pe reţelele sociale în creştere. Spamul a fost utilizat încă de la începuturile comunicaţiilor electronice şi a câştigat tracţiune în era botneţilor. În timp ce volumul de spam va continua să fie mare, în 2014 escrocii se vor concentra mai mult asupra reţelelor sociale unde pot ţinti mai bine victimele. Atacurile de spam nedirecţionat vor fi în continuare utilizate şi vor conţine documente periculoase care vor instala viruşi de tip botnet pe computer.
Vechile tehnologii, în continuare populare. Întreruperea suportului pentru Windows XP (programată pentru sfârşitul lui aprilie 2014) va permite hackerilor să atace utilizatorii sistemului de operare odată ce acesta nu va mai fi întreţinut prin actualizări. Vor fi afectaţi în special cei din mediul de business care utilizează Windows XP.
Accesoriile vestimentare inteligente precum brăţările medicale de monitorizare a semnelor vitale conectate la internet devin din ce în ce mai populare peste tot în lume. Dimensiunile reduse şi focusul pe durata de viaţă a bateriei lasă puţin loc, spre deloc, pentru securitate, ceea ce ar putea să le aducă în atenţia hackerilor în viitorul apropiat, chiar dacă nu neapărat în 2014.
Dispozitive medicale. Întocmai precum accesoriile vestimentare inteligente, dispozitivele medicale devin din ce în ce mai interconectate. Capacităţile de comunicaţii wireless permit doctorilor să monitorizeze starea de sănătate a pacienţilor şi performanţa dispozitivelor, dar pot permite, de asemenea, unor entităţi neautorizate să manipuleze echipamentul şi să provoace chiar moartea pacienţilor.
Reţelele sociale. Cu peste un miliard de utilizatori activi pe Facebook, reţelele sociale sunt folosite de hackeri pentru a aduna informaţii distribuite cu bună ştiinţă de utilizatori pe care le pot folosi apoi în atacuri de spear-phishing ţintite sau pentru a distribui ameninţările informatice.
Viruşi mai mulţi şi mai periculoşi. Botneţii (sau viruşii care transformă calculatorul utilizatorului într-un instrument de atac) încă sunt coloana vertebrală a oricărei operaţiuni criminale, de la atacuri de tip DdoS până la trimiterea de spam sau acumularea de Bitcoins pe socoteala victimei.
Escrocii se vor concentra pe exploatarea software-ului neactualizat pentru a transforma calculatoarele victimă în componente ale unei reţele de atac. Cei mai mulţi dintre botneţii mari vor utiliza modele de comunicaţii peer-to-peer pentru a nu fi blocate, în timp ce cei mai mici vor folosi reţelele sociale pe post de mecanism de comunicare de back-up cu serverele de comandă şi control.
Volumul de viruşi va depăşi 250 de milioane de exemplare pe parcursul lui 2014, din cauza polimorfismului viruşilor, trăsătură prezentă în aproape toate pachetele de software periculos majore de pe piaţa neagră, cred specialiştii Bitdefender.
Ce pregătesc hackerii pentru anul acesta
19 ianuarie 2014
- citeşte totul despre:
- accesoriile,
- diverse,
- cresterea,
- certificate,
- business,
- monitorizare
(63 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Nokia 3310, relansat oficial
(1 martie 2017)
157 vizualizări
Escrocherie cu bitcoin pe Twitter. Elon Musk, Bill Gates, Joe Biden, Barack Obama şi alte personalităţi, printre victimele hackerilor
(16 iulie 2020)
148 vizualizări
Lovitură pentru Facebook: justiţia belgiană impune o măsură dură pentru reţeaua de socializare
(13 noiembrie 2015)
31 vizualizări
Milioane de pagini de internet riscă să fie afectate, miercuri, de o eroare de securitate
(4 martie 2020)
43 vizualizări
Google face echipă cu marile orchestre ale lumii pentru a atrage iubitorii de muzică clasică
(16 iunie 2015)
42 vizualizări
Twitter îmbunătăţeşte calitatea video a transmisiilor live
(22 iunie 2016)
47 vizualizări
Ascend W2, alternativa chinezească pentru Lumia
(4 noiembrie 2013)
67 vizualizări
Facebook a lansat Marketplace în România. Cum funcţionează
(12 noiembrie 2017)
1331 vizualizări
Dell scoate pe piaţă două tablete ieftine
(4 octombrie 2013)
147 vizualizări
Prima tabletă cu Firefox OS
(21 ianuarie 2014)
77 vizualizări
Utilizatorii s-au confruntat joi cu dificultăţi în accesarea Facebook
(25 septembrie 2015)
34 vizualizări
Polonezii îşi vor putea ţine cartea de identitate pe telefonul mobil
(4 octombrie 2017)
268 vizualizări
WhatsApp nu va mai funcţiona din octombrie pe aceste telefoane. Vezi dacă al tău e pe listă
(12 septembrie 2022)
179 vizualizări
Olanda şi invenţiile ei în lupta cu apa
(13 decembrie 2015)
1518 vizualizări
Ceasul Apple ar putea preveni infarctul
(18 februarie 2014)
100 vizualizări
NASA şi Yahoo se bazează pe un soft creat de doi tineri din România
(15 iulie 2015)
116 vizualizări
Corina Creţu: Contul meu de twitter a fost spart si accesat ilegal
(5 ianuarie 2017)
61 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole