Cazul de la Caracal a arătat că statului îi pasă de orice altceva, mai puţin de tine. Ai o problemă? Sună la 112 şi se rezolvă. Cam asta te învaţă fiecare campanie de conştientizare/informare a statului. O adolescentă ţinută captivă a sunat la 112 de vreo trei ori. Deznodământul? Îl ştie deja o ţară întreagă, cuprinsă, din nou, de revoltă.

După crima oribilă de la Caracal, o ţară întreagă a privit revoltată cum fiecare oficial caută să-şi scape pielea. Oamenii ăia pe care i-ai votat sau nu n-au înţeles nimic nici din Colectiv, nici din tragedia aviatică din Apuseni şi nici din incendiul de la Maternitea Giuleşti.

Singurul lor scop e să-şi apere funcţiile. Un loc călduţ, cum vrea mai toată lumea interesată mai mult de „timpul trece, leafa merge” decât de performanţă sau corectitudine.

Mi-a atras, însă, atenţia declaraţia reprezentantului STS, care a ieşit vineri seară să spună că instituţia nu a greşit cu nimic. Şi să sugereze că, dacă vrei să fii localizat în timp real, uită de numărul 112 şi descarcă aplicaţia „Apel 112”. Acolo, cică, salvatorii ştiu în timp real unde eşti, chiar dacă nu reuşeşti să vorbeşti cu un dispecer.

Aşa că mi-am descărcat aplicaţia. Ca să constat, de fapt, că nu e chiar aşa.

Am un telefon care funcţionează pe Android. Am descărcat aplicaţia, am acceptat termenii şi condiţiile, i-am permis accesul la locaţie şi am introdus numărul de telefon.

Apoi, mi-am dat seama că nu e de fapt o aplicaţie. E o interfaţă cu un singur buton roşu. Pe care-l apeşi dacă ai o urgenţă şi care transmite, în timp real, locaţia în care te afli Poliţiei, Ambulanţei ş.a.m.d.

Nu spun că e rău că e aşa de simplă. Din contră, e foarte bine că nu trebuie să navighezi prin ea pentru că nu asta e ideea atunci când eşti în pericol. Evident că, nefiind în pericol, nu am apăsat pentru a-mi da seama în cât timp ţi se răspunde sau cât de repede se mişcă salvatorii.

Dar am constatat, în schimb, altceva. Dacă urci pe munte şi ţi se întâmplă să te răneşti, atunci e mai complicat. Pentru că aplicaţia funcţionează doar dacă ai datele mobile deschise sau dacă eşti acoperit de o reţea wi-fi. La fel, dacă ai date mobile şi te afli într-o zonă fără semnal, aplicaţia e din nou inutilă.

Îţi rămâne doar să suni la 112. Dar am văzut cu toţii ce se întâmplă. Sau, mai bine zis, ce NU se întâmplă.

Serviciul 112, dezastru pe linie pentru România

Că statul nu poate sau nu vrea să aibă grijă de tine, am înţeles. Unii mai devreme, alţii mai târziu. Ne mai aducem aminte la tragedii de tipul celei de la Caracal. Dovadă stă şi comunicatul Comisiei Europene, de acum câteva zile, până să se întâmple crima din Olt.

CE anunţa că a lansat procedurile de constatare privind neîndeplinirea obligaţiilor mai multor state membre, între care şi România. Motivul: ţara noastră nu a furnizat informaţii cu privire la operatorii de servicii esenţiale identificaţi în temeiul legislaţiei UE privind securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice (Directiva (UE) 2016/1148).

Sigur, e limbaj de lemn. Dar ce vor să spună cei de la Comisia Europeană e că România nici măcar nu şi-a pus la punct cum trebuie sistemul 112.

Adică acel sistem care, într-o ţară normală, ar trebui să ducă la salvarea unor vieţi.

După cazul Caracal, s-a lăsat cu demisii, demiteri, acuze politice. Am mai văzut situaţii d-astea. Nu s-a schimbat nimic.

Pentru că nimănui nu-i pasă, de fapt. Şi nici nu-i va păsa prea curând.

SURSA: playtech.ro