Scheletul unei femei, care a trăit în urmă cu circa 50.000 de ani, într-o peşteră din Siberia, reprezintă prima dovadă a unei încrucişări între Omul de Neanderthal şi un reprezentant al speciei Homo Sapiens, scrie Descoperă.

Testele efectuate pe ADN-ul prelevat din rămăşiţele osoase au arătat că individul de sex feminin prezenta gene ale omului modern. Aceasta este o descoperire extrem de importantă, deoarece se credea că procesul a avut loc mai târziu cu câteva zeci de mii de ani.

Oamenii de ştiinţă ştiau încă din anul 2010 că aproximativ 4% din populaţia actuală a Globu Neanderthal lui prezintă gene ale Omului de Neanderthal. Această moştenire genetică, despre care se presupune că afectează anumite zone ale sistemului imunitar, reprezintă cea mai bună dovadă a încrucişării celor două specii.

Ultimul studiu care a vizat acest subiect a fost coordonat de cercetătorii din cadrul Institutului Max Planck din Leipzig, Germania. Scopul analizelor a fost de a identifica dacă genele arhaice au fost transmise, într-adevăr, ambelor specii. Rezultatele au arătat că reprezentanţii europeni ai speciei Neanderthal nu prezentau ADN caracterstic omului modern, pe când indivizii identificaţi în Munţii Altai aveau astfel de gene.

Mediafax