TITLURILE ZILEI:
• Accident grav pe DN1 la Comarnic Trei maşini implicate FOTO- VIDEO    • Azuga: Un bărbat a ameninţat că se aruncă de pe un turn inalt de 40 de metri! VIDEO FOTO    • 3.000 de euro dacă recomanzi un IT-ist bun. Cererea de programatori sparge toate recordurile    • Proiect de lege al PSD care pune plata amenzilor în aşteptare!    • The Guardian: Regulamentul intern al Facebook despre sex, terorism şi violenţă    • Accident la Găgeni. Trei maşini implicate    • Patru răniţi într-un accident produs pe DN1, între Ploieşti şi Sinaia    • Angajatorii din industrie au creat peste 26.000 de locuri de muncă în ultimul an    • Poliţiştii belgieni cer ajutorul autorităţilor române pentru identificarea unui bărbat găsit mort, cu membrele tăiate    • 11 blocuri cu bulină din Prahova, reabilitate cu bani de la Guvern    • Reguli obligatorii pentru pachetele de ţigarete de la rafturi: brandul ocupă mai puţin spaţiu    • O aplicaţie de telefon mobil din China a găsit 1.300 de copii daţi dispăruţi    • Maxima zilei - 22 mai 2017    • Bancul zilei din data de 22 mai 2017    • Accident grav pe DN1 la Comarnic Trei maşini implicate FOTO- VIDEO    • Azuga: Un bărbat a ameninţat că se aruncă de pe un turn inalt de 40 de metri! VIDEO FOTO    • 3.000 de euro dacă recomanzi un IT-ist bun. Cererea de programatori sparge toate recordurile    • Proiect de lege al PSD care pune plata amenzilor în aşteptare!    • The Guardian: Regulamentul intern al Facebook despre sex, terorism şi violenţă    • Accident la Găgeni. Trei maşini implicate    • Patru răniţi într-un accident produs pe DN1, între Ploieşti şi Sinaia    • Angajatorii din industrie au creat peste 26.000 de locuri de muncă în ultimul an    • Poliţiştii belgieni cer ajutorul autorităţilor române pentru identificarea unui bărbat găsit mort, cu membrele tăiate    • 11 blocuri cu bulină din Prahova, reabilitate cu bani de la Guvern    • Reguli obligatorii pentru pachetele de ţigarete de la rafturi: brandul ocupă mai puţin spaţiu    • O aplicaţie de telefon mobil din China a găsit 1.300 de copii daţi dispăruţi    • Maxima zilei - 22 mai 2017    • Bancul zilei din data de 22 mai 2017    
Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Luni - 22 mai 2017 8:20:15

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


Satul din Transilvania propus pentru lista UNESCO


2 mai 2017

citeşte totul despre:
transilvania,
case,
sat,
ulite,
munti,
romania,
unescorating  rating  rating  rating     (365 vizualizări)

Se spune că este unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. Arhitectura celor 300 de case ce stau de o parte şi de alta a uliţelor pietruite şi peisajul de poveste i-au dus faima peste munţii care îl înconjoară. Turiştii care ajung în satul Rimetea din judeţul Alba au senzaţia unei călătorii în timp. Casele sunt perfect conservate şi arată ca acum câteva sute de ani. Satul, singurul din România care a primit distincţia Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului, a fost propus pentru a fi inclus pe lista UNESCO.

Rimetea. Un loc ascuns parcă de Munţii Trascăului, un sat cu 500 de suflete, neatins de modernitate şi unde abia există semnal la telefonul mobil. Istoria locului începe în urmă cu mai bine de opt secole.

„Localitatea noastră are datări din anii 1200 deja şi aici au locuit, deci au fost aduşi secui în vremea invaziei tătarilor, şi din secolul al XIV- lea a început să se extragă fier. Erau nişte oameni foarte prosperi, foarte înstăriţi faţă de ceilalţi oameni care erau iobagi în satele care ne înconjoară şi această prosperitate se vede inclusiv în construcţia caselor”, a explicat muzeograful Lassel Agneta.

În urmă cu 150 de ani, Rimetea a fost în pericol să dispară. Un incendiu puternic a distrus multe case.

Casele sunt mândria locului, de aceea, în 1996, în Rimetea a început un program de protejare a patrimoniului arhitectural. Pentru că satul era vizitat de mulţi turişti unguri şi era promovat în Ungaria, Consiliul Local al Sectorului V din Budapesta a adoptat localitatea din Transilvania pentru a putea începe un proces amplu de întreţinere.

Proprietarii caselor istorice primesc fonduri pentru reabilitarea lor. Începe atunci o acţiune comună de restaurare a faţadelor care sunt vopsite în alb, iar obloanele într-un verde crud. În urmatorii zece ani 140 de case vor fi reabilitate.

Cele mai frumoase case se află pe Şirul de Sus. Aşa îi spun localnicii străzii aflate în partea de nord a pieţei centrale. Aici locuiau în secolul al XIX-lea negustorii de fier şi proprietarii de forje, iar casele par trase la indigo.

Majoritatea sunt la fel. Camerele sunt tip vagon toate şi zidurile sunt late, din piatră, 80-90 de centimetri sunt şi de aceea ţin aşa de mult”, a explicat Aurelia Şimon, localnică.

Aceste case sunt construite toate în anii 1800 şi sunt nişte case masive din piatra Faţada caselor nu se poate modifica deci trebuie să se menţină în starea lor actuală”, a spus muzeograful Lassel Agneta.

Populaţia de astăzi a localităţii este formată din secui şi saşi. Farmecul zonei şi tradiţiile localnicilor aduc în fiecare an peste 20 de mii de turişti în satul de la poalele Trascăului. În 2012, Rimetea a fost propus de Ministerul Culturii pentru a intra pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

„E a doua oară când venim aici şi vrem să încercăm din nou pentru că a fost foarte frumos prima dată, dar n-am putut ajunge în vârf.”

„Eu sunt din Franţa şi am venit aici să lucrez în Parcul Naţional. E un loc foarte frumos şi e minunat să vezi oameni în grădină şi care locuiesc aici în mod tradiţional. E foarte frumos, totul natural şi munţii sunt superbi.”

Cine ajunge la Rimetea nu admiră doar casele tradiţionale, ci şi împrejurimile. Unul dintre obiectivele pe care niciun vizitator nu îl ratează este o cetate aflată la doar cinci kilometri distanţă, o construcţie cu rol strategic.

Satul Rimetea este vegheat şi astăzi de Cetatea Colţeşti. Aceasta a fost ridicată în urmă cu peste 700 de ani de vice-voievodul Ardealului pentru a apăra întreaga zonă

Localitatea este atât de mică încât reprezintă mai puţin de 1% din suprafaţa judeţului Alba.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Un producător de filme şi echipa lui filmau undeva foarte departe în deşert.
Într-o zi un bătrân indian s-a dus la producător şi i-a spus:
– Mâine, ploaie! Următoarea zi a fost complet ploioasă.
O săptămână mai târziu, bătrânul Indian s-a dus la producător şi i-a spus:
– Mâine, furtună! Următoarea zi a fost o furtună cumplită în deşert.
– Indianul ăsta este incredibil, a spus producatorul şi i-a cerut secretarei lui să îl angajeze să prezică vremea.
Oricum, după câteva prognoze excelente, bătrânul Indian nu a mai venit la locul de filmare timp de două săptămâni.
Când în sfârşit producătorul l-a întâlnit iarăşi şi i-a spus:
– Mâine trebuie să filmez nişte scene foarte importante şi depind de tine, trebuie să ştiu cum va fi vremea.
Indianul a ridicat din umeri şi a răspuns:
– Nu ştiu, radio stricat.
„Nu există decât o replică la înfrângere şi aceasta este victoria.” — Winston Churchill

Curs valutar
22 mai 2017


EUR
EURO = 4.56 RON

Moneda euro a scăzut


USD
USD = 4.0774 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.2949 RON

Lira sterlina a scazut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online