Israelul a aprobat duminică un acord menit să accelereze dezvoltarea zăcământului offshore de gaze naturale Leviathan, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei, transmite Reuters.

Zăcământul Leviathan are rezerve de gaze estimate la 622 miliarde metri cubi descoperite în largul coastei Mării Mediterane în 2010.

Miercuri, ministrul Energiei informase că a ajuns la un nou acord cu Noble Energy (SUA) şi Delek Group (Israel) care va permite firmelor să continue exploatarea şi să extragă gaze naturale până la sfârşitul lui 2019.

În martie, Curtea Supremă din Israel a decis că acordul încheiat anul trecut între Guvern şi cele două firme energetice este neconstituţional.

Guvernul israelian a semnat în 2015 un acord cu Noble Energy şi Delek Group în urma căruia cele două companii obţin controlul celui mai mare zăcământ de gaze naturale din Israel — Leviathan — şi al zăcământului Tamar, în schimbul vânzării unor active. Oponenţii susţineau că tranzacţia ar duce la crearea unui monopol energetic şi au înaintat o petiţie către Curtea Supremă din Israel pentru blocarea acordului.

Noul acord semnat miercuri dă statului mai mult spaţiu de manevră în privinţa reglementărilor viitoare din industria energetică.

Dezvoltatorii noului zăcământ israelian offshore Leviathan din Marea Mediterană vor să exporte gaze naturale în Iordania, Egipt şi Europa. 

AGERPRES