Nokian, compania care se laudă că a inventat prima anvelopă de iarnă din istorie, revine în 2014 cu o nouă invenţie: anvelopa cu crampoane retractabile. Nokian Tyres a introdus o anvelopă de iarnă revoluţionară, ce permite şoferului ca, prin simpla apăsare a unui buton, să scoată în relief crampoanele anvelopei în scopul creşterii aderenţei. Atunci cand crampoanele nu sunt necesare, ele se retrag inapoi in anvelopa. Această tehnologie a crampoanelor, prezentată de producătorul finlandez de anvelope cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a anvelopei de iarnă, oferă indicii privind tendinţele de viitor.

Ideea este aceea că şoferul le poate activa atunci când condiţiile de drum se schimbă în mod evident. Crampoanele nu se folosesc pe drumuri uscate şi nici în condiţii de iarnă stabile, însă  pot fi activate în condiţii de gheaţă. Crampoanele de pe toate cele patru anvelope se ridica si se coboara in acelasi timp. Corpul cramponului ramane pe loc, partea mobila fiind acul metalic din mijlocul cramponului.

Deocamdată, cauciucul e doar un concept funcţional, însă este o idee interesantă, care ar putea să intre în producţia de serie dacă trece de toate testele.