Olanda vine cu soluţii salvatoare pentru dependenţii de telefoane mobile şi a conceput treceri de pietoni speciale pentru aceştia.

Mai multe benzi alcătuite din LED-uri au fost încorporate în asfalt, în zonele aglomerate, cu aperanţa că aceste semnale luminoase vor atrage atenţia asupta celor care petrec mult timp cu telefonul mobil în mână.  Scopul acestui proiect este acela de a mari gradul de siguranţă din rândul pietonilor. Utilizarea telefonului mobil poate deveni extrem de periculoasă în trafic, mai ales când întreaga atenţie este captată de acesta. Olandezii s-au gândit că LED-urile din asfalt sunt eficiente pentru cei care nu-şi dezlipesc ochii din telefon. Acestea luminează în roşu când trebuie să aştepţi şi în verde când poţi traversa.

Reţelele de socializare, aplicaţiile precum whatsapp, dar şi muzica reuşesc adesea să concentreze toată atenţia aupra ecranului telefonului mobil şi nu la trafic, explică EFE, directorul de trafic, Dolf Roodemburg. Telefoanele de ultimă generaţie sunt responsabile pentru numeroase accidente din Olanda şi din întreaga lume.

Sistemul este instalat în patru puncte din  Bodegraven, încă în fază de testare, dar în alte regiuni din Olanda s-a manifestat interesul pentru adoptarea unui astfel de sistem de iluminare, potrivit lui Roodenburg. Ideea este de a anticipa pericolul, deoarecele lumina este plasată strategic în acelaşi punct în care ochii de concentrează asupra telefonului mobil. Pentru că nu se poate combate această problemă, cel mai bine ar fi să ne adaptăm la ea, a mai declarat Roodenburg.

Totodată, această iniţiativă a atras şi critici din partea Asociaţiei Olandeze pentru Siguranţa Traficului, VVN, semnalând faptul că aceasta încurajează folosirea telefonului mobil în situaţii deosebit de periculoase. Se atrage atenţia asupra faptului că pietonii trebuie să dea dovadă de maximă responsabilitate şi precauţie şi să traverseze doar după ce s-au asigurat foarte bine că toate maşinile au oprit la culoarea roşie a semaforului.