Securitatea în mediul online este din ce în ce mai mult ameninţată de hackeri. Există însă o serie de soluţii gratuite şi la îndemâna oricui pentru a-şi păstra informaţiile digitale sigure.

Alegerea unei parole la întâmplare. Parola aleasă nu trebuie să aibă legătură cu utilizatorul, potrivit experţilor în tehnologie citaţi de realsimple.com. Se poate alege o parolă de pe site-uri speciale, care permit generarea automată a unei parole.

Să fie o parolă cât mai lungă. Parolele lungi sunt mai sigure, astfel o parolă cu cel puţin 12 caractere are mai puţine şanse să fie spartă, mai ales dacă în parolă mai sunt introduse şi numere sau caractere speciale.

Evitarea tiparelor. Mulţi utilizatori tind să urmeze un tipar atunci când îşi aleg o parolă, de exemplu să folosească majusculă la începutul parolei şi un simbol special la sfârşitul parolei, lucru care ar trebui evitat. Datele personale, cum ar fi ziua de naştere sau numele ar trebui de asemenea ocolit.

Păstrarea parolei notate într-un loc sigur. Parola ar trebui notată pe o foaie de hârtie şi păstrată într-un loc ferit, cum ar fi în portofel. Nu este indicat să o trimiteţi pe mail, spun specialiştii. Dacă doriţi să evitaţi notarea parolei pe hârtie, există şi varianta stocării ei pe site-uri speciale ca LastPass şi Dashlane.

Schimbarea parolei doar când e necesar. Contrar zvonurilor că ar fi indicat să schimbaţi parola lunar, specialiştii în cibernetică avertizează că acest lucru nu este recomandat. Utilizatorii ar putea fi tentaţi să folosească tiparele previzibile, slăbind astfel securitatea parolei.

Păstrarea securităţii e-mail-ului. O greşeală frecventă a unora este de a folosi aceeaşi parolă la mai multe conturi. Parola e-mail-ului ar trebui să fie la fel de puternică ca cea a conturilor financiare. Dacă parola de e-mail va fi spartă, vor putea fi resetate parolele şi de la alte conturi întrucât pe mail ajung link-urile care permit schimbarea parolelor.

Digi 24