Noua versiune a sistemului de operare pentru iPhone este disponibilă şi poate fi instalată pe modelele compatibile. Aceasta va fi urmată doar peste câteva zile de un prim update.

 

Aşa cum a anunţat în cadrul evenimentului de lansare a noilor iPhone-uri, iOS 13 poate fi instalat acum pe iPhone 6S şi modelele mai noi, inclusiv pe iPhone SE şi a şaptea generaţie de iPod Touch.

 

Cea mai vizibilă noutate este aşa numitul Dark Mode, care va activa o paletă coloristică dominată de negru ce va contribui la reducerea consumului de energie pe modelele cu  ecran OLED şi la reducerea stresului pentru ochi.

 

Noul mod întunecat poate fi programat să devină activ la o anumită oră sau poate fi activat manual şi lăsat activ tot timpul.

 

Aplicaţiile compatibile, care au un mod normal şi unul întunecat, vor urma acelaşi tipar: vor rula în Dark Mode atunci când modul întunecat al sistemului de operare este activ.

 

O altă noutate notabilă este scrierea prin swipe. Un cuvânt poate fi acum scris prin desenarea cu degetul a unei linii care uneşte literele ce-l compun, fără a se ridica degetul până la încheierea cuvântului.

 

Multe din aplicaţiile Apple, precum Maps, Photos şi Reminders au fost actualizate cu această ocazie. Maps, spre exemplu, are acum un mod de vizualizare similar Street View-ului din Google Maps.

 

iOS 13 aduce mai multe funcţii noi şi pe partea de protejare a intimităţii, inclusiv o opţiune pentru acordarea dreptului de acces la datele de localizare o singură dată unei aplicaţii.

 

Pe 24 septembrie, Apple va lansa deja primul update pentru această nouă versiune de iOS. Build-ul 13.1 va repara o problemă de securitate care permite accesul la datele contactelor din agendă fără autentificare.

 

Tot pe 24 septembrie va fi lansat şi iPadOS, noul sistem de operare separat pentru iPad.

 

 

 

 

Sursa: www.news.ro