Încă o dată, la un an distanţă, autoritatea care poate da drumul la 5G a vorbit despre 5G. Şi, deocamdată, n-avem decât vorbe. Asta e una dintre probleme.

 

Atât în 2019, cât şi, iată, în 2020, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii s-a rezumat la declaraţii. Cele mai recente susţin că până la finalul anului va fi finalizată licitaţia pentru reţeaua 5G.

 

Optimismul ANCOM este, uneori, absolut cuceritor. Ocazie cu care amintesc de Cristian Popa, director executiv al Autorităţii, şi-o declaraţie de-ale sale din 2019: „La finalul lunii iulie [2019], vom aveam tot proiectul final. Intenţionăm ca, în a doua jumătate a anului [2019], să avem efectiv licitaţia şi până la jumătatea lunii decembrie [2019] să închidem licitaţia şi benzile de frecvenţe să fie alocate”.

 

Sigur, putem spune că 2019 a fost un an agitat, iar acum 2020 i-a luat cu lejeritate faţa. Ocazie cu care schimbăm reprezentantul ANCOM către Eduard Lovin, vicepreşedinte: „Sperăm că în trimestrul 4 al anului în curs [octombrie – decembrie 2020] vom acorda licenţele pentru spectrul suplimentar 5G. Am considerat că este mai sigur să amânăn pentru finalul acestui an. Ne dorim ca toată documentaţia să fie adoptată până în trimestrul 3 al acestui an [iulie – septembrie]”.

 

Situaţia nu e însă pe cât de dramatică pare. Nici alte ţări n-au un avans considerabil, mai puţin Olanda, Coreea de Sud, Marea Britanie şi poate Statele Unite ale Americii, dar cea din urmă e destul de mare şi cu discrepanţe semnificative între regiuni, oraşe şi viteze (AT&T, de exemplu, vinde conexiune 4G+ ca fiind un fel de 5G).

 

E însă posibil ca din 2021 să discutăm despre 5G în România şi nu doar prin reţele 4G adaptate pentru câteva puncte cheie în câteva oraşe cheie. Şi de aici începe prima problemă şi una considerabilă.

 

Ce e 5G?

Pe scurt, 5G e un standard nou pentru internet mobil de viteză mai mare, cu lăţime de bandă mai mare şi, în esenţă, mai bun decât ce avem acum şi capabil să ţină ce vom avea conectat la internet în următorii cinci până la 10 ani. În egală măsură este şi un standard care sperie oamenii. Oameni care stau pe internet, pe 4G sau Wi-Fi, dar tot oameni.

 

Dincolo de ce păreri au oamenii online, problema s-a extins în offline. Turnuri 5G au fost incendiate în ultima perioadă în Olanda, Italia, Irlanda, Belgia, Cipru şi Marea Britanie. Atacatorii cred, pe de o parte, că boala COVID-19 nu ar exista, ci ar fi doar un mit pentru a ascunde efectele 5G. Pe de altă parte cred că prin 5G populaţia poate fi controlată prin presupuse cipuri implantate prin vaccin. Cea din urmă e însă o teorie conspiraţionistă a cărei veridicitate se opreşte fix după ce-ai rostit fraza precedentă.

 

Problema aici e că astfel de conspiraţii o pot lua foarte uşor la fel. În Marea Britanie, spre exemplu, au fost circa 60 de astfel de acte de vandalism şi incendiere. Cei care cred în teoriile conspiraţioniste susţin că au descoperit un turn 5G în noua bancnotă de 20 de lire şi consideră că ar fi un fel de mesaj codat. În realitate, era doar farul din Margate, oraşul lui J. M. W. Turner, artistul de pe bancnotă.

 

Astfel de situaţii e posibil să le avem şi în România.

 

Tocmai de aceea, până la licitaţia pentru 5G, ANCOM, alături de operatori şi producători de telefoane, ar putea începe o campanie de comunicare care să explice oamenilor, tuturor oamenilor, ce-i cu 5G, cum funcţionează, la ce e bun, ce fac antenele puse pe blocuri. Şi asta nu în jargon, cum am folosit şi eu mai devreme – cu lăţime de bandă -, ci în cel mai simplu limbaj.

 

Chiar dacă trecerea de la 4G la 5G vine cu numeroase beneficii, nu înseamnă că trebuie să vină şi cu o probleme sociale şi, eventual, incendierea antenelor.

 

Viitorul tău telefon va fi mai scump – inevitabil

 

A doua problemă are legătură directă cu preţul telefonului. Şi creşterea de preţ vine într-un moment sensibil, cum e criza economică provocată de criza medicală. Cea mai bună dovadă în sensul schimbării de abordare e la OnePlus.

 

Seria OnePlus 8, atât în standard, cât şi Pro, s-a îndepărtat de principiile primelor modele. Dar nu asta contează, pentru că e o urmare firească a succesului. Dar compania încearcă să ţină pasul cu concurenţi care încă se descurcă extraordinar de bine, cum ar fi Samsung, Huawei, Apple sau Xiaomi. Aşa că a trebuit să promită şi 5G, chiar dacă infrastructura e limitată.

 

5G duce însă la creşterea preţului telefoanelor, pentru că modemul respectiv e mai scump. Deocamdată, dată fiind lipsa adopţiei la scară mare, nu putem vorbi de-o amortizare a costurilor pe cercetare şi dezvoltare (atât la producătorul de modem – cum sunt Qualcomm sau Huawei, cât şi la producătorul de telefon – baterii mai mari, eficientizarea consumului, arhitectura carcasei etc.).

 

Pe scurt, preţul creşte. În unele cazuri cu 50 de euro, în altele cu până la 200 de euro. Asta duce şi la o standardizare nedorită: telefonul de 1.000 de euro. Sigur, schimbarea a început încă din 2017 (cu iPhone X), dar în 2020 e stabilizată. Asta în timp ce cererea cu siguranţă va fi mai mică, mai ales pentru unele branduri.

 

Un exemplu: OnePlus 7T – 600 de dolari în 2019 (fără 5G) / OnePlus 8 – 700 de dolari în 2020 cu 5G. Diferenţe în favoarea celui din urmă: procesor mai nou şi baterie mai mare

În cazul de mai sus, bateria mai mare e necesară şi pentru 5G. Le-am comparat pe cele două, pentru că sunt cele mai apropiate din punct de vedere tehnic, dar sunt şi de la o companie pe care clienţii o apreciază.

 

Preţurile cresc, cumva firesc cu orice tehnologie nouă, aşa că în primii doi – trei ani vei vedea schimbarea asta. Producătorii vor încerca să menţină cota de piaţă cu modele ieftine 4G şi să ţină pasul cu vârful ierarhiei prin modemuri 5G implementate în telefoane.

 

În 2019, în aproape jumătate de an, Samsung a spus că a vândut circa două milioane de telefoane 5G. Şi atunci avea doar modelul Galaxy S10 5G. Ceea ce-i impresionant. În 2020, are mai multe ca niciodată. Şi vor mai fi altele. Şi, deocamdată, Samsung încă are preţuri la care te-ai aştepta.

 

Pentru tine, utilizator final, telefonul 5G ieftin va fi de dorit, dar nu va veni prea curând. Iar cele care vor promite asta vor fi cel puţin îndoielnice. Aşa că, încă un an, mai poţi aştepta. Reţeaua din România va însemna ceva şi, totodată, vor scădea preţurile telefoanelor de anul acesta.

 

 

 

 

sursa: www.playtech.ro