Cunoscută pentru criptarea mesajelor end-to-end şi structura independentă ca organizaţie non-profit condusă de o fundaţie, Signal a fost anterior metoda de comunicare aleasă de jurnalişti, activişti, oameni din comunitatea hackerilor şi în general de oamenii care voiau intimitate mai mare pe internet.

Signal este aşadar o aplicaţie gratuită de mesagerie şi vorbire vocală, axată pe confidenţialitate, pe care o poţi utiliza pe smartphone-urile Apple şi Android şi pe desktop.

Tot ce-ţi trebuie este un număr de telefon pentru a te înscrie. Poţi trimite mesaje text sau efectua apeluri vocale sau video cu prietenii, fie individual, fie în grup şi poţi utiliza reacţii emoji sau stickere la fel ca pe WhatsApp sau Telegram. Dar există o mare diferenţă: Signal are o mai mare confidenţialitate.

Mesajele pe Signal sunt criptate end-to-end, ceea ce înseamnă că numai persoanele din mesaje pot vedea conţinutul acelor mesaje – nici măcar compania în sine. Signal a creat protocolul de criptare pe care îl folosesc alte companii, inclusiv WhatsApp, Telegram sau Skype. Simplu spus, este standardul de aur al vieţii private.

Este Signal cu adevărat privat?

Această confidenţialitate depăşeşte faptul că conţinutul mesajelor tale este criptat. Poţi chiar seta mesajele să dispară după anumite intervale de timp personalizabile.

În plus, Signal nu colectează practic date despre utilizatorii săi. Singurele informaţii pe care le oferi aplicaţiei sunt numărul tău de telefon, iar compania lucrează chiar la o modalitate de a separa acest lucru de la utilizarea Signal, prin crearea de servere de contact criptate. Mai exact, dacă poliţia vine la sediul Signal pentru a obţine date despre utilizatorii săi, reprezentanţii spun sincer că nu au date de predat.