85 de mii de documentare şi 80 de ani de istorie mondială pot fi văzute de acum înainte pe YouTube. Printre ele, imagini inedite cu regele Mihai în exil sau regina Maria la Castelul Bran. Sunt imagini postate pe internet de British Pathé, una dintre cele mai importante companii din lume care produce documentare.
„În încercarea sa de a promova bunăstarea ţării sale, regina Maria a devenit o figură cunoscută în lumea întreagă, dar niciodată nu a părut mai autentică decât în propria sa ţară”, se spune într-un filmuleţ în care regina Maria este prezentată în curtea Castelului Bran.
Este doar una dintre cele 85 de mii de înregistrări publicate de British Pathé. Documentarul o prezintă pe soţia regelui Ferdinand plimbându-se prin grădină şi având grijă de caii săi preferaţi, Stan şi Bran.
Regele Mihai apare şi el în înregistrările făcute publice. Este vorba de momentul în care ajunge în Marea Britanie, după ce a fost forţat de comunişti să plece din propria ţară. El este prezentat, alături de regina Ana, în grădina de zarzavaturi şi printre găinile pe care le-a crescut pentru a putea supravieţui.
„Vom continua să creştem legume şi vom vedea pe parcurs ce vom face, vom vedea cum se vor desfăşura lucrurile”, declară regele Mihai reporterului care îl intervievează.
Momentul în care România a întors armele împotriva Germaniei naziste poate fi văzut şi el de acum înainte pe YouTube, graţie British Pathé.
„Despărţită de Rusia de râul Prut este România, care a rupt brusc legăturile cu naziştii şi a provocat o surpriză în întreaga lume”, explică vocea din off.
În total, peste 3.500 de ore de arhive istorice au fost urcate pe YouTube de British Pathé. Sunt filmuleţe care surprind cele mai importante aspecte ale istoriei, din 1896 până în 1976, iar din ele nu lipsesc momente inedite cu Adolf Hitler şi înmormântarea lui Vladimir Lenin.
British Pathé a fost lansată în 1896 la Paris şi a revoluţionat, practic, ştirile moderne şi modul de realizare a documentarelor.