Aplicaţiile care ne fac viaţa mai uşoară pot fi uşor transformate în unelte sofisticate de spionaj, scrie Digi 24. Specialiştii în securitate cibernetică susţin că aproape toate programele pe care le instalăm pe telefon sau tabletă ne înregistrează fără să ştim, iar conversaţiile şi întâlnirile private pot să ajungă pe internet. Nici chiar antiviruşii performanţi nu i-ar putea opri pe hackeri.

Google, Facebook, Twitter, Youtube, Viber şi WhatsApp au nevoie să acceseze camera şi microfonul telefonului sau laptopului ca să funcţioneze corespunzător. Din clipa în care sunt instalate aplicaţiile, dispozitivele înregistrează fără oprire.

Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică:

„Aplicaţia Google Now monitorizează dacă în jurul telefonului se pronunţă OK GOOGLE. Acele informaţii sunt urcate pe serverele Google. Pot fi conversaţii private care ajung din greşeala acolo. Problema survine atunci când din cauza unor erori de programare, cineva din exterior reuşeşte să injecteze cod în aplicaţia respectivă. Şi dacă tot are permisiune să acceseze camera şi telefonul, aplicaţia poate fi controlată din exterior, cineva să ne deturneze camera şi telefonul.”

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, softurile trebuie descărcate doar din magazine oficiale, iar conexiunea la internet să fie una securizată. Însă chiar dacă utilizatorul îşi ia toate aceste măsuri, experţii susţin că există alte riscuri dacă datele sunt stocate de firme mai mici care colaborează cu giganţii din domeniu.

Cel mai bun exemplu care arată că măsurile de securitate moderne pentru fi în zadar vine chiar de la fondatorul Facebook. Laptopul lui Mark Zuckerberg, probabil foarte bine protejat de antiviruşi, are camera şi microfonul acoperite cu o bandă, o formă de protecţie rudimentară, dar mult mai eficientă decât cele sofisticate.