Poliţia Română face recomandări pentru evitarea fraudelor informatice prin e-mail, solicitând precauţie la schimbarea subită a unor practici comerciale stabilite anterior, respectiv a conturilor de e-mail sau a conturilor bancare şi a valutelor în care se fac plăţile şi verificarea telefonică la furnizor sau la client la un număr de telefon deţinut anterior şi verificat a autenticităţii solicitărilor făcute prin e-mail.
Potrivit Poliţiei Române, Business E-mail Compromise Fraud „BEC Fraud” presupune accesarea de către infractori în mod neautorizat a conturilor de e-mail ale unor societăţi comerciale din străinătate, monitorizarea corespondenţei purtate de către angajaţii respectivei societăţi şi simularea corespondenţei reale pe care aceştia o poartă cu societatea parteneră de afaceri, prin intermediul unei adrese de e-mail asemănătoare sau identice. Această activitate are de regulă ca finalitate deturnarea transferului de bani către un cont bancar diferit faţă de cel al beneficiarului legitim, contul bancar fiind controlat de alţi membri ai grupării infracţionale.
Frauda ţinteşte societăţile comerciale care lucrează cu furnizori sau clienţi străini (activităţi de comerţ exterior) şi fac cu regularitate plăţi prin transfer bancar.
Din analiza cazurilor investigate, s-a constatat că firmele care au activităţi în România (cu personalitate juridică română) au avut calitatea de victimă în majoritatea cazurilor, în sensul ca au trimis bani în alte conturi decât cele legitime ale furnizorului extern.
Din aceeaşi analiză a rezultat că în aproape toate cazurile semnalate compromiterea sistemelor informatice, respectiv a adresei de poştă electronică, a avut loc la societăţile comerciale străine care erau în relaţii comerciale cu cele române.
Strategii de protecţie împotriva EAC/BEC:
- evitaţi utilizarea conturilor de e-mail web-based (yahoo, hotmail, gmail etc) pentru activitatea societăţii comerciale. Recomandabilă este utilizarea unor conturi de e-mail dintr-un domeniu propriu.
- fiţi suspicioşi cu privire la mesajele în care se solicită efectuarea unor operaţiuni în secret sau a unor operaţiuni rapide către destinatari incerţi sau neverificaţi.
- aveţi în vedere crearea unor proceduri minimale de audit IT şi de securitate referitoare la plăţi, în sensul implementării unei verificări în minim doi paşi:
- stabiliţi o comunicare alternativă, cum ar fi cea telefonică cu furnizorul sau clientul străin pentru a valida orice schimbare a practicii comerciale statuate, pentru a elimina posibilitatea hakerului de a intercepta o eventuală comunicaţie.
- utilizarea de semnături digitale sau a criptării mesajelor între părţile implicate în activitatea comercială.
- raportarea şi nedeschiderea mesajelor nesolicitate sau de tip SPAM, acestea putând conţine malware.
- nu utilizaţi funcţia „Reply” pentru a răspunde în corespondenţa de serviciu. Folosiţi funcţia „Forward” şi scrieţi manual sau selectaţi din agendă adresa de e-mail unde doriţi să transmiteţi mesajul.
Recomandare generală de prevenţie:
- fiţi precauţi la schimbarea subită a unor practici comerciale stabilite anterior, în special a conturilor de e-mail sau conturilor bancare şi a valutelor în care se fac plăţile, precum şi ţării în care sunt deschise conturile.
-verificaţi şi telefonic la furnizor sau client, la un număr de telefon deţinut anterior şi verificat, dacă modificările solicitate prin e-mail sunt reale.
Frauda are trei componente principale: componenta de Social Engineering – prin care se strâng date istorice online referitoare la societăţile ţintite (sediu social, persoane din management, CUI, cont bancar, adrese de poştă electronică, portofoliu de clienţi, eventuale documente accesibile online ce prezintă elemente de identificare ale societăţii comerciale ce pot fi utilizate pentru a crea aparenţa de legitimitate), componenta de intruziune/compromitere a adresei de poştă electronică.(EAC – Email Account Compromise.) şi deschiderea unui cont cu acte false în străinătate, pe numele furnizorului sau clientului străin.
Schema infracţională presupune accesarea în mod neautorizat a conturilor de e-mail ale unor societăţi comerciale din străinătate, monitorizarea corespondenţei purtate de către angajaţii respectivei societăţi şi simularea corespondenţei reale cu societatea parteneră din Romania, prin intermediul unei adrese de email asemănătoare sau identice.
Această activitate are de regulă ca finalitate deturnarea transferului de bani către un cont bancar diferit faţă de cel al beneficiarului legitim, acest cont bancar fiind controlat de către alţi membri ai grupării infracţionale.
Recomandări ale Poliţiei Române pentru evitarea fraudelor informatice prin e-mail
29 octombrie 2017
(475 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Trucuri WhatsApp: cum alegi cine te poate adăuga în grupuri, ca să scapi de stres
(1 decembrie 2019)
107 vizualizări
O ţară întreagă blochează accesul la Facebook timp de o lună
(30 mai 2018)
69 vizualizări
Primii paşi ai unui robot uriaş, în Coreea de Sud
(4 ianuarie 2017)
69 vizualizări
Sonda New Horizons are un hardware inferior primului iPhone
(11 martie 2016)
186 vizualizări
Skype pentru Android permite programarea apelurilor
(3 februarie 2016)
53 vizualizări
Robotul creat de mai mulţi liceeni români a câştigat un concurs în Canada
(26 februarie 2017)
312 vizualizări
Facebook a cheltuit în trei ani 12,5 milioane de dolari pentru securitatea lui Mark Zuckerberg
(29 aprilie 2016)
47 vizualizări
Ce schimbări importante va aduce tehnologia în 2017
(1 ianuarie 2017)
381 vizualizări
Chinezii de la ZTE, „daţi afară“ din România de către americani
(13 mai 2015)
77 vizualizări
Ce au căutat oamenii pe Google în 2017
(28 decembrie 2017)
582 vizualizări
Cel mai mare producător de drone lucrează cu it-işti români
(28 martie 2016)
171 vizualizări
Aplicaţie pentru amanţi şi amante
(18 iulie 2013)
954 vizualizări
Nokia relansează celebrul telefon 8110 şi promite o autonomie de 17 zile
(26 februarie 2018)
284 vizualizări
Internet gratuit pe mijloace de transport în comun şi în centrul oraşului, în cadrul proiectului Timişoara Smart City
(19 iulie 2017)
420 vizualizări
România nu mai este prima în Europa la viteza internetului
(13 iunie 2017)
113 vizualizări
Facebook a lansat o versiune de Messenger pentru copii în SUA
(5 decembrie 2017)
32 vizualizări
Amazon lansează un război comercial împotriva Apple şi Google
(22 octombrie 2015)
141 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Descoperă anotimpul cu magie şi răsfăţ la AFI Ploieşti!
Publicat la data de 4 noiembrie 2024
-
Donald Trump sau Kamala Harris?
Publicat la data de 5 noiembrie 2024
-
Timiş: Primarul comunei Tomnatic, un avocat şi alte 5 persoane, reţinuţi de procurorii Parchetului European pentru fraude cu fonduri europene
Publicat la data de 5 noiembrie 2024