Guvernul american, prin agenţia DARPA, a alocat 65 de milioane de dolari unui program care are ca scop crearea unui interfeţe între computer şi creierul uman, care dă ducă la comunicarea în ambele sensuri.
Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) este o agenţie guvernamentală al cărei scop oficial este acela de a dezvolta tehnologii pentru apărarea ţării. O tehnologie luată în calcul în acest sens pare să fie şi conectarea creierului uman la computer în scopul comunicării directe dintre cele două.
În cadrul programului care se va desfăşura pe patru ani au fost cooptate cinci grupuri academice şi o companie privată: Universitatea din California, Laboratorul John B. Pierce, Fundaţia Voir et Entendre, Universitatea Columbia, Universitatea Brown şi Paradromics Inc.
Cei de la Universitatea Brown, conduşi de doctorul Arto Nurmikko, vor lucra la o interfaţă care va conecta o reţea neuronală artificială la cortexul cerebral. Senzorii care vor face conexiunea vor permite comunicarea în timp real dintre cele două entităţi şi, speră cercetătorii, vor ajuta la înţelegerea modului în care creierul uman procesează şi decodează vorbirea.
Dintre cei şase parteneri aleşi de DARPA, patru se vor concentra pe procesele creierului responsabile de percepţia vizuală, iar doi se vor ocupa de înţelegerea legăturii creierului cu văzul şi vorbirea.
La finalul programului, autorităţile americane vor să obţină un implant neuronal de mare rezoluţie, care să poată intercepta simultan semnale electrice de la peste un milion de neuroni.
Dispozitivul avut în vedere trebuie să poată primi şi transmite semnale între creier şi computer şi să fie suficient de mic pentru a putea fi purtat cu uşurinţă – să nu fie mai mare de două monede de 5 cenţi, cum s-au exprimat oficialii guvernamentali.
Posibilele aplicaţii practice pe care o astfel de tehnologie le poate avea variază de la tratarea traumelor cerebrale la folosirea calculatoarelor folosind doar gândurile. Însă, ca orice agenţie guvernamentală care se respectă, DARPA trebuie să aibă în vedere şi alte aplicaţii pe care nu le face publice.