Reţeaua de internet din Algeria este întreruptă în perioada 20-25 iunie, timp de aproximativ o oră pe zi, în timpul derulării examenelor de final de liceu, pentru a combate problema distribuirii subiectelor în mediul online, relatează BBC.

Atât reţelele mobile de internet, cât şi cele fixe, vor fi oprite timp de o oră după distribuirea subiectelor de examen pentru a exclude posibilitatea postării subiectelor pe internet şi astfel a trişării la examene.

Accesul la internet va fi oprit la nivel naţional pe toată perioada desfăşurării examenelor, între 20 şi 25 iunie.

Măsura a fost luată după ce, în anul 2016, subiectele şi răspunsurile au fost postate pe internet în timpul examenului şi astfel foarte mulţi elevi au putut copia. Anul trecut, autorităţile au solicitat distribuitorilor de internet să oprească accesul la reţelele de socializare, dar această măsură nu a fost suficientă.

Ministrul Educaţiei, Nouria Benghabrit, a declarat pentru ziarul algerian Annahar că nu este confortabilă cu această decizie, dar nu ar trebui să stea pasivi în faţa unei posibile tentative de copiere la nivel naţional.

Ca măsură suplimentară, toate instrumentele electronice au fost interzise din cele 2.000 de centre de examinare din ţară. La intrare au fost amplasate detectoare de metal. De asemenea, ministrul Educaţiei a menţionat că au fost amplasate camere de supraveghere în toate sălile.

Peste 700.000 de elevi dau anul acesta examenul de terminare a liceului, ia rezultatele sunt aşteptate pe 22 iulie.