Noul serviciu WhatsApp este disponibil pentru început în India, unde vine să întâmpine răspândirea manipulărilor dinaintea alegerilor.

 

WhatsApp va folosi în India serviciul Checkpoint Tipline, către care utilizatorii pot redirecţiona mesajele primite în cadrul aplicaţiei, pentru a verifica acurateţea acestora.

 

Operat de startup-ul local Proto, Checkpoint Tipline va evalua conţinutul şi va răspunde cu “adevărat”, “fals” sau “controversat”. Mesajele trimise de utilizatori vor constitui o bază de date care va fi folosită pentru studierea şi înţelegerea modului în care sunt răspândite informaţiile false.

 

Proto ar urma să furnizeze concluziile la care ajunge în urma studierii fenomenului către Centrul Internaţional pentru Jurnalism.

 

Noul serviciu va putea analiza, alături de text, inclusiv imagini şi video pentru le verifica credibilitatea.

 

În acelaşi scop, WhatsApp a început recent să testeze o funcţie căutare inversă pe baza imaginilor. Testele iniţiale arată că serviciul pare să întâmpine unele probleme, anumite mesaje trimise pentru verificare primind răspuns cu mare întârziere sau chiar deloc - probabil din cauza numărului mare de interpelări.

 

WhatsApp a fost acuzat în mai multe rânduri că nu face suficient pentru a limita răspândirea informaţiilor false prin intermediul serviciului său de comunicare, în special în ţări precum India şi Brazilia.

 

Alegerile din India vor avea loc pe 11 aprilie, iar rezultatele finale sunt aşteptate pe 23 aprilie.

 

 

 

Sursa: www.profit.ro