Statisticile privind calitatea serviciului de acces la internet din România generate de Netograf.ro – aplicaţia ANCOM pentru testarea calităţii serviciului de acces la internet – arată că în primul semestru al anului 2017 românii au experimentat viteze medii naţionale de 109 Mbps download date internet fix, fiind înregistrate viteze medii de download de 180 Mbps pentru conexiunile prin fir, respectiv 60 Mbps pentru conexiunile de tip wireless.

ANCOM realizează, prin intermediul aplicaţiei Netograf.ro, statistici privind calitatea serviciului de acces la internet fix şi mobil din România, printre care şi vitezele medii de descărcare a datelor, aşa cum au fost acestea experimentate de utilizatorii care au efectuat măsurători prin intermediul aplicaţiei.

Evoluţie viteze download internet fix şi mobil

Testele efectuate pe www.netograf.ro arată că în semestrul I al anului 2017 vitezele medii de download date internet fix au crescut cu aproape 45% comparativ cu primul semestru al anului trecut, de la 75,07 Mbps la 109,1 Mbps. În paralel, viteza medie de download date internet mobil a scăzut cu 28%, de la 27,72 Mbps la 19,99 Mbps, pe fondul creşterii numărului de teste realizate de utilizatori pe acest segment şi traficului de date efectuat prin intermediul reţelelor mobile.

Statisticile pentru internet fix şi mobil în semestrul I al anului 2017 au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de aproximativ 135.000 de teste valide efectuate de utilizatorii de internet din România.

ANCOM le recomandă utilizatorilor care doresc să-şi testeze conexiunile fixe să folosească echipamente terminale conectate prin fir. Vitezele medii pentru conexiunile de tip wireless sunt de aproximativ 3 ori mai mici decât cele pentru conexiunile de tip fir, din cauza capacităţii limitate de transmisie a routerelor wireless (oferind de regulă viteze nominale de maxim 300 Mbps). În plus, în cazul transmisiunilor de tip Wi-Fi, viteza este influenţată negativ de distanţa faţă de emiţătorul/routerul wireless şi de existenţa unor obstacole între terminal şi emiţător.