Google renunta la vanzarea ochelarilor inteligenti Glass care costau 1.500 de dolari in SUA si puteau fi cumparati si in Romania, la 7.000 de lei. Ochelarii au fost priviti cu admiratie de multi, insa au starnit si uriase controverse legate de intimitate. Produsul era scump in raport cu ce putea face, insa Google spune ca nu renunta total la ideea de a dezvolta ochelari "smart" si pe viitor.

Google Glass este cel mai cunoscut reprezentant al categoriei "wearables" mici computere ce pot fi purtate. Programul a starnit un interes urias, din 2013 doar dezvoltatorii puteau sa-i cumpere la un pret piperat de 1.500 de dolari, iar din 2014 si publicul larg, insa tot la acest pret.

Pe YouTube sunt zeci de mii de filmulete facute cu acesti ochelari, au fost multi oameni incantati de ei, insa foarte multa lume s-a ingrijorat de faptul ca oricine va putea filma in cele mai nepotrivite momente, conceptul de drept la intimitate avand mult de suferit. Nu degeaba ochelarii au fost interzisi in unele restaurante si cinematografe.

Nu doar pretul a fost un minus, ci si faptul ca cei care poarta acei ochelari aratau bizar cu ei la ochi. In plus, Glass este un produs perfectibil: multe aspecte aveau nevoie de imbunatatiri. Acesta a fost unul dintre reprosuri: ochelarii nu prea au evoluat tehnologic si nu isi justificau banii.

Google spune ca proiectul Glass nu este mort, ci pe viitor va fi dezvoltata o versiune mai buna. Nu se stie inca in ce moment se va intampla asta, asa ca pana la un anunt ulterior, proiectul Glass este "inghetat".

Oamenii care se ocupau de proiect la divizia Google X vor fi pusi in subordinea altui manager: Tony Fadell, seful firmei Nest, cumparata de Google acum un an.

Google Glass sunt activati si folositi exclusiv cu ajutorul comenzilor vocale ale utilizatorului. Astfel, pentru functia de fotografiere, utilizatorul trebuie sa rosteasca comanda - OK Glass - take a picture-, iar pentru a filma trebuie utilizata comanda -OK Glass - start recording-.

Ochelarii au o autonomie a bateriei de 24 de ore, iar greutatea acestora este de 43 de grame. Camera atasata are 5 megapixeli si poate inregistra clipuri video HD de 720p. Utilizatorii pot stoca in memoria de 16GB toate fotografiile si fimele facute, ele putand fi vizionate si pe ecranul integrat de 640X360 pixeli.