Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX, care a lansat, duminică, din Vandenberg Air Force Base California spre orbită, satelitul Jason-3, ce va monitoriza clima şi Oceanul Planetar, a încercat să aterizeze pe o barjă în Oceanul Pacific, însă fără succes, informează cnn.com.

Cu o greutate de 550 kg, Jason-3 este al patrulea satelit care monitorizează Oceanul Planetar, iar misiunea are o durată planificată de cel puţin trei ani, cu un obiectiv final de cinci ani.

Jason-3 reprezintă un parteneriat internaţional cu patru agenţii: NOAA, NASA, Agenţia Spaţială Franceză CNES (Centrul Naţional de Studii Spaţiale) şi EUMETSAT (Organizaţia Europeană pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici).

Reuşita aterizării pe apă ar oferi companiei SpaceX posibilitatea de a refolosi rachete şi în misiuni mult mai solicitante, precum lansarea unor sateliţi cu o greutate mai mare, potrivit reuters.com.

După mai multe teste şi încercări ratate, în decembrie 2015, lansatorul Falcon 9 a reuşit să aterizeze la punct fix pe uscat, în Florida.

Compania SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk, are un portofoliu de comenzi de aproape 60 de lansări spaţiale, valorând circa 7 miliarde de dolari, pe care trebuie să le efectueze pentru companii comerciale, NASA şi alte agenţii.

Mediafax