Oamenii de ştiinţă germani au dezvoltat un prototip de „touch-screen” pentru dispozitive digitale care poate fi utilizat fără atingere în mod direct cu degetul, informează agenţia DPA.

Display-ul fără atingere (touchless) realizat de oamenii de ştiinţă de la Institutul Max Planck pentru cercetarea corpurilor în stare solidă din Stuttgart şi Universitatea din Munchen, constă în alternarea unor straturi ultra-subţiri de acid fosfatoantimonat — un cristal solid la temperatura camerei — şi nanoparticule de dioxid de siliciu sau dioxid de titan.

Când degetul se apropie la câţiva milimetri de ecran, umiditatea din moleculele de apă emise de porii pielii umane este transformată în câteva milisecunde de aşa-numitele cristale fotonice, într-un semnal electric sau o schimbare de culoare.

În afară de faptul că permite în mare măsură să nu se mai murdărească display-urile smartphone-urilor, tabletelor şi notebook-urilor, oamenii de ştiinţă au spus că afişarea ‘touchless’ are şi beneficii igienice pentru dispozitivele digitale folosite în locuri publice, cum ar fi bancomatele şi distribuitoarele automate de bilete.

Ei nu au menţionat însă când se va putea trece la producţia în serie a acestor display-uri ‘touchless’, mai notează agenţia DPA.