Bateria telefonului tău se consumă mai rapid decât în mod obişnuit dacă nu ţii cont de modul în care-l foloseşti. Dacă iei în considerare următoarele sfaturi, vei încărca mai rar telefonul.

Telefonul mobil a devenit un accesoriu indispensabil în viaţa cotidiană, mai ales în rândul tinerilor. Sunt extrem de utile şi ne simplifică deseori sarcinile de lucru. Problema apare când se descarcă bateria.

Timpul necesar pentru reîncărcare pare o eternitate pentru unii, dar, dacă vrei să vrei să te bucuri mai mult de performanţele telefonului tău, ai face bine să ţii cont de următoarele greşeli pe care fiecare dintre noi le-am făcut la un moment dat.

Nu cureţi de praf portul de încărcare

Mizeria acumulată acolo împiedică o încărcare eficientă. Şi îţi mai strică şi mufa cu timpul. Singura metodă corectă de curăţare este prin suflare. O pompă de aer e tot ce-ţi trebuie. Când o foloseşti, ţine portul de încărcare în jos, să fii sigur că praful cade şi nu se împrăştie pe pereţii din interior.

Foloseşti o imagine de fundal prea colorată şi cu prea mult alb

Dacă ai un telefon cu ecran OLED, imaginile de fundal luminoase, în special cele care au mult alb, consumă multă energie pentru că sunt aprinşi mai mulţi pixeli pentru a o face vizibilă.

Experţii spun că o imagine de fundal alb-negru, sau cu tonuri cât mai închise, ajută la conservarea energiei bateriei. Sigur, cine ar vrea să-şi pună pe fundal o imagine ştearsă, lipsită de farmec, când telefonul tău poate reda nişte culori atât de vii? Dar dacă ai mai multă nevoie de autonomie, decât de culori care să-ţi încânte retina, sfatul merită luat în considerare.

Ţii luminozitatea ecranului la maximum

Nu ai întotdeauna nevoie de luminozitate maximă pentru a vedea informaţiile de pe ecran. În spaţii interioare nu are niciun rost să depăşeşti nivelul de 30%, dacă nu e un mediu puternic luminat. Afară, poţi să te foloseşti de funcţia de ajustare automată a luminozităţii, care oricum se dezactivează după 15 minute.

Păstrează mereu luminozitatea la nivelul minim acceptat de vederea ta. Vei prelungi autonomia bateriei pe durata unei zile şi îţi protejezi şi ochii. Telefonul poate fi mai nociv pentru vedere decât un televizor sau un monitor pentru că e dispozitivul pe care-l ţii cel mai apropiat de ochi.

Nu închizi telefonul când nu-l foloseşti

Cred că puţini îşi închid telefonul, fie pentru că uită, fie nu consideră că e necesar. Singurul avantaj pe care ţi-l oferă închiderea telefonului pe timpul nopţii e că nu mai se consumă atât de multă energie.

Gândeşte-te că e vorba de un interval de şase până la zece ore în care nici tu, nici telefonul nu aveţi nevoie unul de altul. Ce rost are să rămână pornit?

Mai există, pe unele telefoane şi tablete, funcţia fast boot, care-ţi deschide rapid dispozitivul, fără să mai dureze minutul acela enervant de pornire, cu reclame şi toate cele. Dar Fast boot îţi consumă, de asemenea, multă energie. Din proprie experienţă îţi pot spune că poate consuma până a 10% din baterie numai la un singur fast boot.

Laşi bateria să se descarce la maximum

Cea mai frecventă greşeală este consumarea energiei până sub 10%. Apoi, conectezi telefonul la priză şi-l încarci până la 100%. Este cea mai nocivă metodă de încărcare pentru bateriile de tip litiu-ion. Acestea sunt concepute pentru a fi reîncărcate de mai multe ori în sesiuni scurte.

Nu mai e ca în urmă cu zece ani, când nu trebuia să pui la curent o baterie care avea peste 50%. Bateriile Li-Ion trebuie rareori încărcate într-un ciclu complet, de la sub 10% până la 100%. În plus, evită cu orice preţ descărcarea completă a bateriei. Dacă telefonul tău „moare”, mai mult ca sigur asta o să lase o „cicatrice” în durata de viaţă a bateriei.